• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ponomarjeva: Komšić organizator protesta

Organizator u "sjenci" potesta u FBiH je predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić, tvrdi ruski ekspert za Balkan Jelena Ponomarjeva

Na talasu socijalnog nezadovoljstva zapadne specijalne službe i agenti krupnih transnacionalnih korporacija nastoje da u u BiH provedu scenario "obojene revolucije", čiji je cilj svrgavanje rukovodstva Republike Srpske, upozorava ruski ekspert za Balkan Jelena Ponomarjeva. 

"Drugi cilj je preformatiranje cijelog dejtonskog sistema, što kao krajnji cilj ima uništenje samog entiteta Republike Srpske", ocjenjuje u intervjuu Srni Ponomarjeva, doktor političkih nauka i profesor Moskovskog državnog instituta međunarodnih odnosa Ministarstva inostranih poslova Rusije. 

Ponomarjeva ne sumnja da je glavni cilj nereda u BiH stvaranje uslova za konačnu reviziju Dejtonskog sporazuma, čija "puzeća" revizija traje već više godina, i ističe da građani Republike Srpske treba da budu spremni za najneočekivanije provokacije i prijedloge Zapada. 

Ona smatra da razvoj situacije pokazuje da je na djelu pokušaj realizacije "podlog i zlonamjernog plana za uništenje Republike Srpske", koja je dokazala svoju stabilnost i održivost, a to se planira radi ekonomskih, energetskih i vojno-političkih ciljeva, kao što je proširenje NATO-a. 

Ponomarjeva navodi da je BiH, kako je pokazala praksa, vještačka i neodrživa tvorevina, koju Zapad drži samo sa jednim ciljem - da se ne dozvoli Srbima da stvore veliku održivu državu, kao i da se pocijepa i, prema mogućnosti, preformatira najjači slovenski i pravoslavni narod na Balkanu. 

"Savremena BiH je fantomska država. Formalno na papiru postoji nekakva država, a u stvarnosti je nema. Ona nije u stanju da ostvari ekonomski razvoj, da garantuje bezbjednost svojih građana, da samostalno provodi unutrašnju i spoljnu politiku. Čak i ustav zemlje su napisali posrednici", ističe ona. 

Ponomarjeva smatra da dalja sudbina BiH zavisi ne toliko od njenog unutrašnjeg stanja koliko od potreba Zapada, koji posredstvom nje vrši indirektan uticaj na cijeli region, a čim takva potreba nestane, ona će biti uništena. 

Ona ocjenjuje da momenat za početak organizovanih protesta nije slučajan i da jačanje pozicije Rusije na svjetskoj sceni, energetski uspjesi i "Južni tok", očigledno, "razdražuju" njene zapadne protivnike, zbog čega su pokrenuli kontraudare u raznim pravcima, posebno ih usmjerivši na ruske saveznike - Srbe, koje žele da "bace na koljena". 

Poraz Zapada u Siriji, očigledan neuspjeh njegove taktike u Ukrajini, smatra Ponomarjeva, prisiljavaju ga da aktivira proces unitarizacije BiH i njenog skorog ulaska u NATO, a posebnu ljutnju zapadnjaka izaziva kurs Banjaluke usmjeren na političku i ekonomsku saradnju sa Rusijom, prije svega o pitanju realizacije "Južnog toka". 

"Da ne bi dozvolili uspostavljanje tijesne dugoročne saradnje Rusije i Republike Srpske, koja će dovesti Srpsku na nivo razvoja koji će biti nedostižan za Federaciju BiH, američki političari promovišu plan uređenja BiH prema kantonalnom principu, bez sadašnjih unutrašnjih granica, uspostavljenih Dejtonskim sporazumom", ističe Ponomarjeva u intervjuu Srni. 

Ona navodi da su zapadne specijalne službe početkom februara isprovocirale nerede u Sarajevu i većim gradovima Federaciji, iskoristivši nezadovljstvo lokalnog stanovništva, te da se računalo da će se neredi proširiti i na Republiku Srpsku. 

Visoki predstavnik Valentin Incko prilično sumnjivo požurio je da izjavi da će u BiH biti upućene evropske snage, ako neredi ne stanu, podsjeća Ponomarjeva. 

"Dokaz da su neredi bili ranije organizovani i pripremljeni pokazuje i poziv nevladine organizacije 'Udar', na čelu sa Aldinom Širanovićem, koja je pozvala na masovne proteste zbog politike vlasti u zemlji, ali i na odustajanje od sadašnjeg ustrojstva BiH i ukidanje Republike Srpske. 

Organizator u `sjenci` potesta je predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić, koji je revnosni protivnik Milorada Dodika", tvrdi Ponomarjeva. 

Što se tiče ulaska Srbije u EU i NATO, Ponomarjeva ističe da će, ako do toga dođe, to značiti izdaju sjećanja na sve one koji su poginuli i nastradali u dva svjetska rata, kao i konačno gubljenje suvereniteta za Srbiju, koja će se pretvoriti u polukoloniju, a doći će i do konačne tajkunizacije ekonomije i politike u zemlji, dok će se velika većina Srba naći ispod crte siromaštva. 

"Ako Srbija ipak nekada bude primljena u NATO i EU (u NATO uvijek primaju prije prijema u EU), Moskva će nastaviti da razvija odnose - ekonomske, političke, humanitarne sa novom poevropljenom Srbijom, mada je jasno da rezultati te saradnje neće biti onakvi kakvi bi bili ako bi Srbija ostala nezavisna od Brisela i Vašingtona", pojašnjava ona. 

Ponomarjeva ima najpesimističnije prognoze kada je riječ o takozvanom "kosovskom dijalogu" i pretpostavlja da će se on formalno završiti time što će zvanični Beograd konačno priznati sve uslove EU... 

"U isto vrijeme, zvanično priznanje ne znači nacionalni konsenzus o ovom pitanju. Pravi Srbi nikada se neće saglasiti i neće se pomiriti sa takvim rješenjem, što znači da će, da parafraziram Brodela, 'preraspodjela istorijskih karata biti neminovna`", kaže Ponomarjeva. 

Što se tiče ruskog uticaja na Balkanu, može se govoriti samo o privremenom povlačenju Rusije, navodi Ponomarjeva, i ocjenjuje da će Moskva u ovom trenutku nastaviti da aktivno razvija najširu ekonomsku i humanitarnu saradnju sa srpskim narodom i politički će da osuđuje akte agresije i vandalizma. 

"Rusija se neće nikada saglasiti sa krvavim mjerama koje koristi Zapad da bi upostavio svoju vladavinu", zaključuje Ponomarjeva.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE