• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Svijeće i protesti, "dobrodošlica" Bajdenu

Visoki predstavnik EU i američki potpredsjednik iduće sedmice u BiH. Najavljeni protesti!

 Svijeće i protesti, "dobrodošlica" Bajdenu  Izvor: MONDO

Nevladin sektor u BiH dočekaće američkog potpredsjednika Džozefa Bajdena sa više od dva miliona upaljenih svijeća na javnim mjestima u svim gradovima u znak protesta protiv hegemonije Bošnjaka nad Srbima, Hrvatima i nacionalnim manjinama u BiH.

Predsjednik nevladine organizacije "Kroacija Libertas" iz Mostara Leo Pločkinić najavio je da će svijeće simbolično biti zapaljene u 12.00 časova za sve žrtve islamskog terora tokom rata u BiH, za sve nevino osuđene koji su dobili drastične kazne zatvora i za sve obespravljene građane i nacionalne manjine u BiH.

U isto vrijeme u hotelu "Holidej in" u Sarajevu biće održana pres konferencija na kojoj će nevladin sektor da upozori na probleme nebošnjačkog stanovništva u BiH, a najavljeno je i učešće organizacija koje okupljaju nacionalne manjine, među kojima su i predstavnici židovske zajednice u BiH.

"Cilj protesta je da se domaćoj i međunarodno javnosti pokaže da u BiH postoji dominacija i hegemonija bošnjačkog političkog kruga nad svim ostalim narodima. Provodi se otvoreno etničko čišćenje jer službena bošnjačka politika glasi - ovo je BiH, a onaj kome se ne sviđa slobodno neka odmah ide", rekao je Pločkinić Srni.

On je dodao da je takva politika napravila potpuno etnički očišćene prostore Sarajeva, Tuzle, Zenice, Bihaća, čitavog prostora na kojem su Bošnjaci većina i na kojima oni imaju političku vlast.

"Većinski bošnjački narod u BiH je politikom hegemonije proveo najveće etničko čišćenje u istoriji, u miru. Više od pola miliona Srba i Hrvata je nakon rata u miru otišlo sa području na kojima su Bošnjaci većina, dok se u RS i na područja u FBiH gdje Hrvati imaju vlast vratilo od 90 do 95 odsto Bošnjaka", naveo je Pločkinić.

Kao osnovni razlog obespravljenosti nebošnjaka u BiH on je naveo nepoštovanje dejtonskog dogovora o podjeli funkcija, o konsenzusu, rotaciji i paritetu u BiH.

"Stav nevladinih organizacija je da postoje još dva neraspuštena, simbolično rečeno, koncentraciona logora na ovim prostorima - Federacija BiH i BiH. Jer, svuda ima problema i u RS ima problema ali se oni rješavaju, dok u FBiH i BiH bošnjački politički krug odbija da riješi probleme prisvajajući poluge vlasti isključivo sebi", zaključio je Pločkinić.

Slika te obespravljenosti je, kaže on, parlament BiH koji odbija i samo spominjanje bilo kakve ankete o spremnosti suživota tri naroda u BiH pod ravnopravnim okolnostima.

"Apsolutno podržavam ovakvu anketu jer je ona dokaz koji ide u prilog našim tezama", zaključio je u izjavi Srni predsjednik nevladine organizacije "Kroacija Libertas" iz Mostara Leo Pločkinić.

Predsjednik Boračke organizacije RS Pantelija Ćurguz ranije je najavio da će u gradovima Srpske nevladine organizacije organizovati mirno protest povodom dolaska američkog potpredsjednika Džozefa Bajdena kako bi paljenjem svijeća u podne upozorili na diskriminaciju nebošnjaka u BiH.

Istovremeno Borci Srpske najavili su proteste toko Bajdenove posjete BiH.

Predsjednik BORS-a Pantelija Ćurguz kaže da će u utorak, 19. maja u svim opštinama Srpske organizovati mirne proteste povodom dolaska američkog potpredsjednika.

"Želimo da organizujemo mirne proteste paljenjem svijeća u pet do 12.00 časova, kao znak naše reakcije i protesta naspram diskriminacije nebošnjaka u BiH", precizirao je Ćurguz.

Ćurguz je rekao da će BORS istovremeno uputiti zahtjev američkoj Ambasadi u BiH kako bi predstavnicima te organizacije obezbijedila prijem kod potpredsjednika Bajdena.

"Želimo da upoznamo Bajdena o tome šta to političari iz reda bošnjačkog naroda u BiH čine, kako bi stvorili ambijent za unitarizaciju BiH i eliminisanje RS, te obezbjeđivanje njihove dominacije nad srpskim i hrvatskim narodom u BiH", rekao je Ćurguz.

Ambasador Velike Britanije u BiH Majkl Tejtam ocijenio je da posjeta potpredsjednika SAD Džozefa Bajdena BiH naredne sedmice predstavlja jedan od znakova da postoji stalna i održiva zainteresovanost međunarodne zajednice za BiH.

Tejtam je tokom posjete Istočnom Sarajevu rekao novinarima da posjeta Bajdena znači da postoji podjednaka odlučnost i EU i SAD da pomognu BiH na njenom putu ka EU.

Na pitanje da li i BiH može biti složena država, kao Velika Britanija, Tejtam je rekao da je obazriv kada pravi paralelu između dvije zemlje, jer je svaka specifična i ima specifične strukture.

On je dodao da svaka država sama treba da definiše koja je to struktura najbolja za nju.

"Često mi postavljaju ovo pitanje i ističem da u Velikoj Britaniji ne postoje tenzije između pojedinih vlasti, kao što je Škotska ili Vels, i to nije kontradiktorno cijeloj strukturi Velike Britanije i njenim vlastima", napomenuo je Tejtam.

Potpredsjednik SAD Džozef Bajden doputovaće iduće sedmice u BiH.

(agencije / MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE