• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Završeni protesti u Sarajevu

Demonstranti koji su protestovali kod Higijenskog zavoda u Sarajevu razišli su se u poslijepodnevnim časovima, a saobraćaj je ponovo normalizovan.

Završena je i sjednica Kolegijuma Skupštine Kantona Sarajevo na kojoj su se razmatrali zahtjevi demonstranata, bez konkretnih zaključaka, a prema nepotvrđenim informacijama, prihvaćen je zahtjev za ukidanje takozvanog "bijelog hljeba", te reviziju privatizacije, prenijeli su federalni mediji.

Sutrašnjem nastavku sjednice Kolegijuma trebalo bi da prisustvuju i predstavnici građana, kojima bi bili predstavljeni zaključci Kolegijuma. O zaključcima će se izjašnjavati poslanici u Skupštini Kantona Sarajevo na sjednici zakazanoj za ponedjeljak, 24. februara.

Demonstranti su danas dijelili letke upućene "Građanima koji još šute", a na kojima piše: "Svi smo mi prevareni, opljačkani, obespravljeni i poniženi", "Izađite svi na ulicu jer samo tako možemo promijeniti ovo društvo u korijenu", i "Hvala vam na strpljenju koje ste pokazali tokom svakodnevnih blokada ulica u centru grada. Takođe, hvala vam na moralnoj podršci. Nažalost, to nije dovoljno".

Na protestima se u proteklih dana okupljao znatno manji broj građana nego na početku građanskog bunta koje je kulminiralo 7. februara paljenjem zgrade Predsjedništva BiH i Vlade Kantona Sarajevo, piše Klix.ba.

Kolegijum Skupštine Kantona Sarajevo u skladu sa zaključkom Skupštine danas je razmatrao zahtjeve Plenuma građana i građanki i donio određene zaključke i odgovore na te zahtjeve.

"Ti zaključci biće sutra predstavljeni Plenumu", kazao je novinarima dopredsjedavajući Skuštine KS Kemal Ademović.

Kolegijum će zaključke uputiti Skupštini KS koja će se o njima izjasniti na prvom zasjedanju, u ponedjeljak, 24. februara.

Veliki broj građana Mostara, nezadovoljnih što Kolegijum Skupštine Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) nije prihvatio zahtjev plenuma za ostavku kantonalne Vlade, te smanjenje plata političarima, okupio se danas u podne na protestu ispred skupštinske zgrade u Mostaru.

Oni su pozdravili ostavku Ramiza Jelovca iz SDA na mjesto predsjednika Skupštine HNK, koja je uslijedila dan nakon sjednice plenuma na kojoj je jednoglasno zatražena njegova ostavka.

Demonstrantima se niko od predstavnika Skupštine nije danas obratio na protestima, iako su ih građani pozivali, prenijeli su federalni mediji.

Nekoliko stotina građana okupilo se danas u centru Bihaća na mirnim protestima, izražavajući nezadovoljstvo što je Skupština kantona ispunila samo dva, od 13 njihovih zahtjeva.

Demonstranti traže da se ispune svi zahtjevi koje su vladi Unsko-sanskog kantona dostavili, a za čije ispunjavanje je juče istekao rok.

Na Trgu Alije Izetbegovića u Zenici okupilo se pedesetak demonstranata koji su došli da iskažu nezadovoljstvo.

U Sanskom Mostu, u malom gradskom parku, oko podneva se okupilo oko 200 građana. Organizator protesta je "Udruženje za bolji Sanski Most".

(MONDO/agencije, Foto: Klix.ba)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE