• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Svjedok: Tolić tukao srpske zatvorenike

Svjedok Tužilaštva BiH Miroslav Borojević rekao je pred Sudom BiH da je optuženi Josip Tolić tukao srpske zatvorenike u logorima u Odžaku.

Borojević je rekao da je vidio kako je njegovog rođaka Milivoja Borojevića u logoru "Strolit" pretukao Tolić, kao i mu je brat pričao da je i njega tukao.

"Josip Tolić je u `Strolitu` pretukao mog rođaka Milivoja Borojevića. Vidio sam u hodniku, iako je bilo mračno, da ga udara po ušima...Stražari su ga izveli u hodnik", ispričao je Borojević, prenosi Birn.

Kada je odbrana navela da u izjavi iz 2013. svjedok nije spomenuo da je Tolić tukao njegovog brata, Borojević je rekao da se sada, kada ga gleda, svega sjeća. "Svi će vam reći šta je radio", izjavio je Borojević.

On je podsjetio da je zbog granatiranja izbjegao iz Donje Dubice u odžačko selo Novi Grad, odakle je stanovništvo, nakon predaje oružja, odvedeno i zatvoreno u osnovnu školu u Odžaku.

"Tu nas je u špaliru sačekala vojna policija i udarala nas. Imali su i `ljiljane` i `šahovnice`", prisjetio se Borojević, naglasivši kako je prve noći u Odžaku izveden i pretučen.

Prema njegovim riječima, tu noć je izvedena grupa zatvorenika koju su tukli izvjesni Hamo i Tolić. Na konstataciju odbrane da je u ranijoj izjavi naveo da su ih izveli Anto Golubović i Hamo, te da se ne spominje ime optuženog Tolića, Borojević je rekao da je tužilac pogriješio.

Sutradan je, dodaje, odveden u fabriku "Strolit" u Odžaku, gdje je proveo oko 50 dana.

Prema njegovim riječima, tu su bili stražari, izvjesni Ivo Čalušević, Mato Pačak i Aljo, a dolazili su i stražari Jurica Božić, Anto Golubović i Josip Tolić. Toliću je ime saznao nakon što se vratio u logor u školu.

Borojević je naveo da je iz Odžaka prebačen u selo Novi Grad, a potom u Brod, odakle je pobjegao prilikom kopanja rovova.

Na prijedlog odbrane, a potom i Tužilaštva BiH, Vijeće je donijelo odluku da svjedočenje Nusrete Mujkić, drugog svjedoka Tužilaštva, bude zatvoreno za javnost.

Josip Tolić je optužen da je, kao pripadnik 102. odžačke brigade HVO-a, od maja do oktobra 1992. godine učestvovao u zlostavljanju zarobljenika srpske nacionalnosti na području Odžaka i Broda.

Suđenje se nastavlja 27. februara.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE