• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Tužba protiv FBiH zbog zločina nad ženama?

Udruženje žena žrtava rata RS namjerava da tuži FBiH zbog zločina koje su u logorima nad ženama počinili pripadnici tzv. Armije BiH i HVO-a.

Predsjednik ovog udruženja Božica Živković - Rajilić navodi da Udruženje nema trenutno novca za pojedinačne i kolektivne tužbe i advokate, pa apeluje na institucije Srpske da im daju institucionalnu, stručnu i finansijsku pomoć.

"Došli smo do spiskova žena za razmjenu, od kojih se samo na jednom nalazi 50 žena i više od 100 (male) djece. Na području Broda, kod svojih kuća, 45 žena je prethodno silovano, a zatim izmasakrirano" - ističe Živkovićeva u intrevjuu Srni.

Ona navodi da Udruženje raspolaže fotografijama oružja kojim su žene mučene, kao i naredbom koja svjedoči o privođenju žena imenom i prezimenom za potrebe Hrvatske vojske od 18.00 časova naveče do ujutro, te da je, ako se neka žena bude protivila, bila dozvoljena upotreba sile.

Udruženje raspolaže i video-snimcima i radio-materijalom svjedočenja žena sa područja Jajca, Vakufa, Bugojna, koje su u koloni bile ranjene, dok su im djecu ubijali.

"Imamo svjedočenja žena sa područja Zvornika o zločinima nad Srpkinjama koje su silovane u podrumima u Cerskoj, Novoj Kasabi, Srebrenici, kao i o ženama koje su gubile bebe od batina i mučenja2, naglašava Živkovićeva.

Udruženje traži od nadležnih ministarstava Republike Srpske da pruže novu šansu ovim ženama koje nisu ostvarile status civilne žrtve rata.

"Tražimo od Ministarstva zdravlja Republike Srpske da Služba mentalnog zdravlja omogući psihološku pomoć ženama žrtvama rata da bi otklonile barijere i javno mogle da govore o zločinima koji su nad njima vršeni", ističe Živkovićeva.

Prema njenim riječima, većina ovih žena nalazi se u vrlo teškom psihičkom stanju, kao i u stanju socijalne potrebe, jer ne mogu same da se liječe i izdržavaju.

Živkovićeva navodi da je ovo jedino samostalno udruženje žena u Srpskoj, a broji oko 200 članova - žena koje su za vrijeme odbrambeno-otadžbinskog rata prošle kroz 600 logora i zatvora u Federaciji BiH.

"Ove žene preživjele su najstrašnije oblike torture i nasilja od pripadnika tzv. Armije BiH i HVO-a: vrijeđanja, psihičko i fizičko zlostavljanje, premlaćivanje i silovanje", naglašava ona.

"Želja nam je da zločinci budu izvedeni pred lice pravde i drastično kažnjeni za sve što su nam učinili, a ne da se danas slobodno kreću BiH i smiju nam se u lice, kao da se ništa nije dogodilo" - navodi Živkovićeva za Srnu.

Ona upozorava da će, ukoliko stanje ostane nepromijenjeno, izgledati kao da su žene bile "dozvoljena meta" za iživljavanje, kao što je njoj na dan razmjene rečeno: "Ne treba ti posebna krivica - Srpkinja si!"

Udruženje žrtava rata Republike Srpske osnovano je 2012. godine u Brodu, a Osnivačku skupštinu podržalo je Ministarstvo rada i boračko-invalidske zaštite Srpske, dok je organizacionu podršku dala Republička organizacija porodica poginulih i nestalih.

Živkovićeva kaže da je ovo udruženje, čije je sjedište u Gradišci, do sada ostvarilo saradnju sa svim važnijim institucijama Republike Srpske koje se bave ovom problematikom, kao i sa nevladinim organizacijama.

Žene iz Udruženja prisutne su na svim važnijim skupovima na koje pozivaju predstavnike žrtava rata iz oba entiteta, a razgovarale su i sa predsjednikom i glavnim tužiocem Haškog tribunala.

(Srna, Foto: Arhiva)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE