• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Odbijen zahtjev za obnovu suđenja Đukiću

Apelaciono vijeće Suda BiH odbilo je zahtjev odbrane za obnovu suđenja generalu Vojske Republike Srpske Novaku Đukiću.

Apelaciono vijeće Suda BiH odbilo je zahtjev odbrane za obnovu suđenja generalu VRS Novaku Đukiću u vezi sa dešavanjima na "tuzlanskoj kapiji", nakon čega je advokat Duško Tomić otkazao punomoć u odbrani penzionisanog generala.

Tomić je rekao da ova odluka Suda predstavlja klasično pravno nasilje, te da javnost nema način da sazna pravu istinu o stradanju nevinih civila u Tuzli.

Tri člana pravnog tima generala Đukića su, nakon Tomićevog odstupanja, zatražila izuzeće vijeća Apelacionog suda i predsjednika Suda Meddžide Kreso.

Oni će u roku od osam dana podnijeti zahtjev za izuzeće, koji su obrazložili činjenicom da je Vijeće u istom sastavu odlučivalo i u prethodnom postupku, a da se predsjednik Suda već ranije javno izjasnila prema ovom predmetu.

Glavni branilac generala Đukića ubuduće će biti advokat Milorad Ivošević. Ivošević je, nakon prekinute sjednice, rekao novinarima da je cilj Đukićevog pravnog tima da se sazna istina i da svako odgovara za počinjeno nedjelo.

On je dodao da ih je iznenadila odluka Suda BiH, jer su smatrali da je Ustavni sud BiH, koji je razmatrao samo Đukićevu žalbu po krivičnopravnoj sankciji, Sudu BiH ostavio da donese odluku po žalbi o činjeničnom stanju.

"Sud BiH je, poveden svojom praksom ili bolje rečeno možda i odbranom svojih ranije zauzetih stavova u ovom predmetu, donio ovakvu odluku. Naše jedino rješenje bilo je da tražimo izuzeće Vijeća i predsjednika Suda BiH, pa ćemo vidjeti šta ćemo dalje", pojasnio je Ivošević.

On je naglasio da ovo nije ometanje pravde, već da pravni tim želi da u ime svog klijenta, utvrdi istinu o stradanju u Tuzli.

"Tražili smo ponavljanje postupka u kojem smo htjeli, na osnovu prikupljenih dokaza, dokazati da je istina mnogo drugačija nego što je bilo u prvostepenom postupku", kaže Ivošević.

Ukoliko Sud BiH ostane dosljedan svojoj odluci, Ivošević naglašava da će nastojati da, u skladu sa krivičnim postupkom BiH, te dokaze i pravdu "izvedu na lice mjesta".

Obraćajući se novinarima, general Đukić je zamolio da ostanu na fonu istine, da "ne navijaju ni za njega, ni za bilo koga", već za istinu i pravdu koja je narodu potrebna.

"Ovom narodu je istina potrebna da bi živio srećnije. To ne može, ako se ne otvore uzroci i nastale posljedice. Stradala su nevina djeca, a ja nisam krivac i tražim istinu. Stojim na raspolaganju da to i utvrdim", izjavio je general Đukić, dodajući da će otići u Tuzlu i odati počast nevinim žrtvama.

Tomićevo odustajanje od njegove odbrane smatra velikim "pehom", jer je u protekle četiri godine "mnogo toga uložio i stavio na kocku" kako bi došao do istine.

Ustavni sud BiH usvojio je 23. januara apelaciju generala Novaka Đukića, utvrdio povredu njegovih prava iz člana 7 stav 1 Evropske konvencije i ukinuo drugostepenu presudu Suda BiH iz 2009. godine kojom je osuđen na 25 godina zatvora za ratni zločin nad civilima u Tuzli.

Ustavni sud BiH naložio je Sudu BiH da po hitnom postupku donese novu odluku u skladu sa članom 7 stav 1 Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda.

Vijeće Apelacionog odjeljenja Suda BiH je 14. februara donijelo rješenje kojim se Đukiću obustavlja izvršenje kazne zatvora i pušten je na slobodu.

(Srna, Foto: Arhiva)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE