• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Srpska dobila Zakon o energetici

Narodna skupština RS usvojila je u četvrtak Zakon o energetici kojim se na jedinstven način uređuje tržište energije

 Srpska dobila Zakon o energetici Izvor: MONDO

Usvojenim zakonom tržište će se regulisati na principima demonopolizacije, konkurentnosti, ravnopravnosti i zaštite prava svih strana i sigurnosti snabdijevanja energijom.

"Ovim zakonom se prvi put u RS uvodi zajednička definicija energije kao komercijalne robe, kao što su električna energija, toplotna energija, prirodni gas, nafta, naftni derivati i biogorivo", istakao je ministar industrije, energetike i rudarstva RS Slobodan Puhalac, obrazlažući poslanicima ovaj zakon.

Puhalac je rekao da je cilj donošenja ovog zakona dodatno uređenje tržišta energije, sigurnosti snabdijevanja, obezbjeđenje sistema dugoročnog planiranja, efikasnosti korištenja krajnje energije i energetskog kapaciteta, obezbjeđenje zaštite krajnjih kupaca odnosno potrošača, te promivisanje održivog razvoja kroz korišćenje obnovljivih izvora energije.

Članom 16 ovog zakona definiše se da Regulatorna komisija za energetiku RS reguliše i vrši nadzor odnosa na tržištu električne energije, gasa i nafte u skladu sa odredbama ovog zakona i nadležnostima koje su joj propisane odredbama zakona u sektoru električne energije.

Regulatornu komisiju čine predsjednik i dva člana, koje imenuje Narodna skupština RS na prijedlog Vlade, a na osnovu javnog konkursa.

Poslanik SNSD-a Srđan Mazalica rekao je da klub SNSD-a podržava koncept ovog zakona, kojim se tretiraju svi vidovi energije.

On je rekao da će Vlada RS na prijedlog resornog ministarstva donijeti uredbu u smislu povećanja proizvodnje energije iz obnovljivih izvora energije.

Poslanik SDS-a Vukota Govedarica založio se za potrebu da se u RS više zaštite neobnovljivi izvori energije u RS.

Parlament RS usvojio je i Zakon o hrani kojim se uređuju prava i odgovornosti nadležnih organa u vezi sa hranom, hranom za životinje proizvedenom u RS ili uvezenom, kao i nivo zaštite, higijene, kvaliteta i zdravstvene ispravnosti hrane i hrane za životinje.

Ovaj zakon primjenjuje se na sve faze proizvodnje, prerade, skladištenja i distribucije hrane za ljude i hrane za životinje.

Odredbe ovog zakona ne primjenjuju se na primarnu proizvodnju, pripremu i skladištenje hrane koja nije namijenjena stavljanju u promet, odnosno namijenjena je za ličnu potrošnju u domaćinstvu.

U razlozima za donošenje ovog zakona navedeno je da se u savremenoj proizvodnji hrane, posebno s ciljem stvaranja preduslova za plasman proizvoda na svjetsko tržište, nameće obaveza upravljanja bezbjednošću hrane i stvaranje sistema koji potrošaču garantuje zdravstveno sigurnu hranu.

Nakon ovoga poslanici Narodne skupštine Republike Srpske (RS) usvojili su Nacrt zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti.

Ovim zakonom se utvrđuju zarazne bolesti i stanja koja se obavezno prijavljuju, te mjere koje se obavezno sprovode radi sprečavanja i suzbijanja zaraznih bolesti.

Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite RS je zaduženo da u roku od 30 dana provede javnu raspravu o ovom nacrtu zakona.

Pomoćnik ministra zdravlja i socijalne zaštite RS Amela Lolić istakla je da je postojeći Zakon o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti donesen 1995. godine, deset godina prije usvajanja Međunarodnog zdravstvenog pravilnika, i ne reguliše u dovoljnoj mjeri određena pitanja, naročito eventualne krizne situacije sa masovnim obolijevanjem stanovništva.

Ona je dodala da je donošenje novog zakona bilo neophodno, jer stari zakon ne poznaje ni novije bolesti kao što su SARS, bolest ludih krava, ptičji grip i druge.

Nacrt zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti predviđa pripremu planova, obezbjeđenje zaliha lijekova, medicinskih sredstava, zaštitne opreme i drugih sredstava za buduće krizne situacije i preduzimanje posebnih mjera u tim situacijama u skladu sa Međunarodnim zdravstvenim propisima i preporukama Svjetske zdravstvene organizacije.

Nakon usvajanja ovog nacrta zakona prekinuto je današnje zasjedanje Narodne skupštine RS.

Nastavak 30. redovne sjednice zakazan je za sutra sa početkom u 10.00 časova.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE