• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Španija dozvoljava abortus do 14. nedjelje

Socijalistička vlada Španije obavezala se u četvrtak na reformu zakona o pobačaju koji će biti dozvoljen do 14. sedmice trudnoće.

 Španija dozvoljava abortus do 14. nedjelje Izvor: MONDO

Dopuštanju pobačaja se oštro protive crkva i konzervativni krugovi, a do sada je u Španiji pobačaj bio dozvoljen samo u slučaju silovanja i to najkasnije u 12. nedjelji trudnoće, u slučaju deformiteta fetusa (do 22 sedmice) ili u slučaju "fizičke ili psihičke opasnosti po majku".

Novi zakon je "uravnoteženiji, moderniji i približava nas Evropi", izjavila je ministarka za jednakost Bibijana Aido poslije sastanka Savjeta ministara na kojem je propis odobren.

Španija će se izjednačiti sa drugom evropskim zemljama, a neke i prestići reformom kojom mijenja zakon iz 1985. godine. U većini zemalja pobačaj je dozovljen do 12 sedmica trudnoće.

"Taj projekat je radikalan i ekstreman", izjavio je Injasio Arsuaga, predsjednik udruženja protivnika pobačaja "Pravo na život".

Portparol desničarske Narodne partije Soraja Santamarija izjavila je da će žene zahvaljujući novom zakonu, pobačaj smatrati "još jednim sredstvom za kontracepciju", što je "zabrinjavajuće".

Projekat zakona prvo će biti razmotren pred najvišim pravosudnim organima, a zatim će biti ozvaničen u vladi da bi bio predložen parlamentu.

(Beta)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE