• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Srpska nije rizično zadužena zemlja

Republika Srpska nije rizično zadužena zemlja, poručila je danas premijerka Željka Cvijanović.

"Republika Srpska ne samo da ne spada u red rizično zaduženih zemalja, nego ni u grupu visoko zaduženih zemalja, jer redovno servisiramo postojeći dug i servisirajući taj dug redovno ispunjavamo i sve svoje budžetske obaveze", izjavila je Cvijanovićeva tokom posjete u Zvorniku.

Ona je najavila da će se na Narodnoj skupštini naći odluka o zaduženju koja će imati širu formu, odnosno okvir za zaduženja u budućem periodu.

Cvijanovićeva je rekla da će se iz ovog zaduženja finansirati brojni važni projekti za Republiku Srpsku, kao što su ulaganja u oblast obrazovanja i završetak procesa stambenog zbrinjavanja boračkih kategorija započet 2008. godine.

Prema njenim riječima, Vlada će nastaviti da razvija Republiku Srpsku uprkos teškoćama sa kojima se suočava cijeli region.

"Nivo stranih ulaganja je drastično opao svuda u regiji, naravno i u BiH i u Republici Srpskoj, ali od četiri najviša strana ulaganja u prošloj godini tri su u Republici Srpskoj i samo jedno u Federaciji BiH", rekla je Cvijanovićeva.

Ona je podsjetila da su to projekti izgradnje termoelektrana u Stanarima i Ugljevuku, kao i mliječna industrija u Kozarskoj Dubici, a u FBiH ulaganja "Aldžezire".  

O "Alumini"

Željka Cvijanović najavila je za mart tematsku sjednicu Vlade o fabrici "Alumina" iz Zvornika, za koju je rekla da predstavlja značajan resurs Republike Srpske i da će Vlada Srpske čvrsto stajati iza ove fabrike.
"Konstatovali smo danas da je intervencija u `Alumini` prošle godine bio dobar i hrabar potez Vlade, jer, iako suočena sa brojnim izazovima, ova fabrika ima izuzetno dobru perspektivu", izjavila je Cvijanovićeva nakon razgovora sa načelnikom opštine Zvornik Zoranom Stevanovićem.

Cvijanovićeva je podsjetila da je uspješno očuvan proces proizvodnje i više od hiljadu radnih mjesta u ovom privrednom gigantu regije i Republike, koji danas zapošljava i više radnika nego u trenutku kada je Vlada intervenisala za njegovo spašavanje nakon sudskog spora sa vlasnicima iz Litvanije.

"Sigurno je da će sudski i proces utvrđivanja odgovornosti dugo trajati, ali ne smijemo dozvoliti da nas taj postupak ometa u glavnim namjerama, a to je poslovanje i upošljavanje ljudi", naglasila je Cvijanovićeva.

Ona je podsjetila da "Alumina" upošljava i brojne druge kapacitete u Zvorniku.

Prema njenim riječima, ulazeći u ovu interveciju Vlada nije ni očekivala da će posao biti jednostavan i da neće biti zamki i problema, kao što su sadašnje razne odluke suda.

"Mi smo na to računali i zato smo i rekli da postoje dva procesa, očuvanje proizvodnje i stabilnosti ove vrlo perspektivne fabrike, a podržaćemo i istragu koja treba da proces dovede do kraja", naglasila je Cvijanovićeva.

Ona je podsjetila da u ovom slučaju mnoge stvari nisu u rukama Republike Srpske i njenih institucija i organa.

"Svi oni koji su vezani za Vladu ili je Vlada za njih nadležna, biće apsolutno posvećeni svim istragama i aktivnostima koje treba da dovedu do svih onih koji su krivi za sve što se dešavalu u `Alumini`", zaključila je Cvijanovićeva.

(Srna, Foto: Arhiva)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE