• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Glavaš u ekstradicionom pritvoru

Sud u Sarajevu napravio je presedan i smjestio Branimira Glavaša u ekstradicioni pritvor u trajanju do 40 dana.

 Glavaš u ekstradicionom pritvoru Izvor: MONDO

Sud ga je osumnjičio da je zahtjevom za BiH državljanstvo namjerno htio da izbjegne izdržavanje kazne zbog ratnog zločina.

Sarajevski sudija Branko Perić odredio je Branimiru Glavašu ekstradicioni pritvor, a Tužilaštvo BiH je dobilo rok od 40 da dostavi dokumente za izručenje.

Ova odluka predstavlja presedan, a sudija je takav potez obrazložio sumnjom da je postojala očigledna namjera da se zahtjevom za državljanstvo BiH izbjegne kazna od 10 godina zatvora, koju mu je, zbog ratnih zločina nad srpskim civilima u Osijeku, izrekao prvostrepeni sud u Zagrebu.

Glavaš je državljanstvo BiH dobio 22. oktobra 2008. godine. Na ovu odluku suda u Sarajevu, Glavaš se može žaliti u roku od 24 sata.

Prije odluke, sudija Perić je saslušao Glavaša, koji je ponovio da BiH smatra svojom drugom domovinom, da tamošnjem pravosuđu ništa ne zamjera kao i da će poštovati njegove odluke.

Prethodno, Tužilaštvo BiH je predložilo pritvor od 30 dana za Branimira Glavaša da bi proverilo njegova dokumenta.

Glavaš i njegov advokat su zatražili od Suda BiH da odmah bude pušten na slobodu.

Na ročištu održanom pred Sudom BiH, Tužilaštvo je ocijenilo da postoje razlozi da Glavaš bude zadržan u jednomjesečnom pritvoru, što je Hini potvrdio glavni tužitilac BiH Milorad Barašin.

Glavaš, kome je poslije privođenja određen 24-časovni pritvor, iznoseći odbranu zatražio da bude pušten na slobodu, s obzirom da je državljanin BiH.

On je rekao da je u svakom trenutku spreman da pristupi na novo suđenje po optužnici koja ga je teretila u Hrvatskoj, ali je dodao da je to spreman da uradi samo pred "nepristranim sudom", kakvim smatra Sud BiH.

Glavaš je obrazlažući predmet koji se protiv njega vodio pred zagrebačkim Županijskim sudom, kazao da je to bio "politički motivisan i konstruisan proces".

Kao nalogodavca je ponovno optužio hrvatskog premijera Ivu Sanadera, a direktora policije Vladimira Fabera opisao je kao svog "glavnog političkog progonitelja".

Glavaš je rekao i kako nije počinio nikakve zločine u periodu 1991-1992, niti je pak naložio izvršenje zločina.

(agencije/MONDO)



Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE