• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Glavaš će biti izručen Hrvatskoj?

Glavni tužilac BiH Milodrag Barašin tvrdi da Branimir Glavaš državljanstvo Bosne i Hercegovine nije stekao na legalan način.

 Glavaš će biti izručen Hrvatskoj?  Izvor: MONDO

Prema njegovim riječima, to znači znači da nema prepreke da se izruči Hrvatskoj, gde je osuđen na deset godina robije zbog ratnih zločina.

Sporno je to što je pri zahtjevu za upis u knjigu državljana BiH trebalo da donese i potvrdu o nekažnjavanju i da se protiv njega ne vodi kazneni postupak. Glavaš takvu potvrdu nije mogao priložiti pošto mu se prošlog oktobra, kad je zatražio državljanstvo BiH, u Zagrebu već sudilo.

Istovremeno, Sud BiH primio je žalbu na odluku o ekstradicionom pritvoru Branimiru Glavašu i odluka o tome mogla bi da bude donesena i danas, potvrdila je hrvatskim medijima portparol Suda Manuela Hodžić.

Branimir Glavašu je u četvrtak određen pritvor u Sarajevu u trajanju do 40 dana, a tužilaštvo BiH ima rok od 40 dana da dostavi dokumente za njegovo izručenje. Prema odluci Suda, to je rok u kojem je Tužilaštvo BiH obavezno da priloži cjelokupnu dokumentaciju u vezi sa Glavašim slučajem.

Odluku o pritvoru, za koju pravosudni krugovi u Sarajevu tvrde da je presedan, sudija Branko Perić obrazložio je "sumnjom da je postojala namjera da zahtjevom za državljanstvo Glavaš izbjegne izvršenje presude za ratni zločin".

Glavašev advokat Nikica Gržić u četvrtak je podnio žalbu na odluku o ekstradicionom pritvoru, a subotu u 16.00 časova ističe rok u kojem se odluka mora donijeti.

U odluci o zadržavanju Glavaša u pritvoru pogrešno je napisano da se žalba ulaže Apelacionom vijeću Suda, umjesto da se žalba prvo ulaže Krivičnom vanraspravnom vijeću, potvrđeno je kancelarije za informisanje Suda.

Da bi se zauzeo konačni stav o valjanosti državljanstva, sarajevski sud je u petak od hrvatskog ministarstva pravosuđa zatražio dokumente o tome kada se i zbog čega protiv Glavaša vodio krivični postupak.

Na sudu u BiH je viđen visoki funkcioner ministarstva za civilne poslove, koji je Glavašu potpisao državljanstvo.

Nagađa se da je bio na sudu upravo zbog ekstradicijskog postupka te da bi zbog Glavaševa državljanstva mogli stradati oni koji su ga odobrili.

Glavaš je 13. maja, na osnovu Interpolove potjernice, uhapšen u Kupresu, u FBiH, a zakonska prepreka za izručenje Hrvatskoj jeste njegovo BiH državljanstvo.

Glavaš je u petak, 8. maja, pred Županijskim sudom u Zagrebu osuđen na 10 godina zatvora zbog ratnih zločina protiv srpskih civila u Osijeku 1991. godine. Po izricanju presude, Glavaš je pobjegao u BiH.

Županijski sud u Zagrebu odredio je Glavašu pritvor nakon što je Mandatno-imunitetna komisija hrvatskog Sabora donijela odluku da mu bude ukinut poslanički imunitet.

(MONDO/agencije)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE