• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

FBiH: U zatvor za nesavjesno trošenje budžeta

Klub poslanika Saveza za bolju budućnost uputio Prijedlog zakona o dopunama Krivičnog zakona FBiH po hitnom postupku u proceduru usvajanja.

Poslanik SBB-a u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH Mirza Ustamujić rekao je na konferenciji za novinare u Sarajevu da ovaj zakon predstavlja "investiciju za bolju budućnost", jer se prvi put kroz zakon za nesavjesno trošenje budžetskih sredstava uvode zatvorske kazne i zabrana vršenja funkcija odgovornih na istim ili sličnim pozicijama.

Zakonom je regulisano da će se rukovodilac ili odgovorna osoba za nekog budžetskog korisnika u FBiH ili vanbudžetski fond, koje povredom zakona, drugog propisa ili opšteg akta, nesavjesno postupi u trošenju budžetskih sredstava i zbog toga nastupi imovinska šteta za budžet koja prelazi vrijednost od 10.000 KM - kazniti novčanom kaznom ili kaznom zatvora od tri mjeseca do pet godina.

Ako je ovim krivičnim djelom nastupila imovinska šteta za budžet koja prelazi 100.000 KM, počinilac će se kazniti kaznom zatvora od jedne do deset godina.

Prema njegovim riječima, za krivično djelo - nesavjesno postupanje u trošenju budžetskih sredstava, zakon predviđa da se kumulativno izriče i bezbjednosna mjera zabrane vršenja određenog poziva, djelatnosti ili dužnosti koje je počinilac do tada obavaljao.

"Na ovaj način će se po prvi put stvoriti mogućnost za adekvatno sankcionisanje svih odgovornih za nesavjesno trošenje budžetskih sredstava", istakao je Ustamujić.

On je dodao da će izricanje mjera zabrane vršenja određenog poziva, djelatnosti ili dužnosti počiniocu zaustaviti sve buduće eventualne zloupotrebe nesavjesnog korištenja budžetskih sredstava od istih počinilaca, što će predstavljati veliki iskorak u borbi protiv korupcije.

Obrazlažući predloženi zakon, Ustamujić je istakao da je prilikom usvajanja novog Zakona o budžetima u FBiH konstatovano da je neophodno povećati finansijsku disciplinu i unaprijediti fiskalnu odgovornost.

"Uočeno je i da je neophodno bolje regulisati ove procese jer se BiH, pismom namjere koje je uputio MMF u septrembru 2012. godine, obavezala da će postepeno smanjivati konsolidovani fiskalni deficit i unaprijediti srednjoročnu fiskalnu održivost", zaključio je Ustamujić.

(Srna, Foto: Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE