• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Trojka" sigurna u stabilnost koalicije

Lideri SNSD-a, SP-a i DNS-a razgovarali o aktuelnoj situaciji u Republici Srpskoj i daljim aktivnostima stranaka vladajuće koalicije

Lideri vladajućih stranaka u Republici Srpskoj - SNSD-a Milorad Dodik, Socijalističke partije Petar Đokić i DNS-a Marko Pavić saglasni su da je stabilnost Srpske sačuvana maksimalnim djelovanjem svih njenih institucija i zahvaljujući opredjeljenju vladajuće koalicije da prepoznaje probleme i da ih rješava.

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik istakao je da je odgovornost koalicije za vođenje Republike Srpske nesumnjiva i da su je prihvatili i pokazali u mnogim situacijama i teškim izazovima za Srpsku.

"Ne mislimo da je u Srpskoj danas posebna situacija, postoje ekonomski izazovi, ali je kod njenog ukupnog stanja vidljivo stalno pogoršanje slike o njoj kroz određene proteste", rekao je Dodik.

Prema njegovim riječima, to umanjuje energiju za rješavanje ekonomskih pitanja, da bi oni koji traže rješenje pitali šta se dešava i time odvratili nekoliko važnih investitora.

"Pogrešni su eventualni zaključci da je riječ o nekim unutrašnjim spoticanjima ili nesporazumima u okviru koalicije", rekao je Dodik novinarima nakon sastanka sa Đokićem i Pavićem.

Govoreći o Rudniku "Ljubija", Dodik je naveo da će se konsultacije o ovom pitanju nastaviti u okviru Vlade, kako bi se to pitanje privelo kraju, dok Zakon o radu nije bio na dnevnom redu današnjeg sastanka.

"Što se tiče Zakona o radu, to pitanje nije bilo na dnevnom redu ni kod nas ni kod Vlade. Postoje inicijative da se nešto na tom planu radi, ali o tome još nemamo nikakve dogovore", rekao je Dodik.

Lider socijalista Petar Đokić rekao je da je maksimalnim djelovanjem koalicije očuvana stabilnost svih institucija u Republici Srpskoj i da, uprkos brojnim problemima, članice koalicije prepoznaju i rješavaju te probleme.

"Stali smo iza odluke Vlade o potpunom stambenom zbrinjavanju porodica poginulih boraca i ratnih vojnih invalida i u ovoj godini oni će biti u potpunosti zbrinuti", rekao je Đokić, koji je i domaćin današnjeg sastanka.

On je naveo da je od 2008. godine zbrinuto 5.606 porodica poginulih boraca i ratnih vojnih invalida i da je, posmatrano po porodici, izgrađen jedan manji grad od 20.000 stanovnika, što je izuzetan rezultat s obzirom na period krize.

Prema njegovim riječima, za potpuno stambeno zbrinjavanje ovih kategorija na kraju će biti obezbijeđeno 96 miliona KM Vladinih sredstava, na šta će se dodati oko 25 odsto sredstava lokalnih zajednica za rješavanje infrastrukturnih pitanja u vezi sa stambenim jedinicama.

Đokić je ukazao i na podršku Vladinim mjerama za zapošljavanje, koje su rezultirale činjenicom da je na kraju prošle godine Republika Srpska smanjila broj nezaposlenih za 2,7 odsto.

"To nisu neki bombastični rezultati, ali pokazuju našu maksimalnu posvećenost ovom pitanju, a mi ćemo i dalje raditi na ovom pitanju i intervenisati na dopuni akcionog plana zapošljavanja", rekao je Đokić.

Đokić je naveo da potvrdu rezultata Srpske u borbi da se penzionerima koji žive na njenoj teritoriji, a to pravo su ostvarili u Federaciji, predstavlja i posljednji stav Komisije Savjeta Evrope za sprečavanje diskriminacije.

On je dodao da će Vladi biti predloženo pokretanje procedura s ciljem da Federacija BiH izvršava svoje obaveze prema ovim kategorijama, s obzirom i na presude Evropskog suda za ljudska prava, jer je u ovom slučaju riječ o nacionalnoj diskriminaciji.

"Pojačaćemo i djelovanje kroz institucije BiH koje se bave provođenjem odluka evropskih institucija", najavio je Đokić.

Govoreći o rudniku "Ljubija", Đokić je rekao da tu nema spornih pitanja i da su ona riješena na sastanku u Prijedoru.

Predsjednik DNS-a Marko Pavić rekao je da je jedna od tema sastanka bio i lokalni razvoj i ukazao na značaj zajedničkog angažovanja Vlade, lokalnih institucija i građana kako bi se dobili bolji rezultati.

"Vlada i opštine nezavisno jedna od druge dijele podsticaje, i kada bi se to ujedinilo dobili bi značajno veća sredstva, kojima bi postigli veću efikasnost", rekao je Pavić, dodajući da će na taj način doći i do ravnomjernog razvoja lokalnih zajednica u Republici.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE