• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Robijašima i ovisnicima oduzimaju djecu

Djeca se od roditelja u RS najčešće oduzimaju u slučaju izdržavanja kazne zatvora roditelja ili ako su oni alkoholičari i drugi ovisnici.

Stručnjaci kažu da izdvajanje iz porodice uvijek donosi dodatni stres za mališane, ali da je ta mjera ponekad neminovna.

Prema podacima Osnovnog suda Prijedor, u proteklih deset godina zabilježeno je pet slučajeva oduzimanja roditeljskog prava.

"Razlozi zbog kojih se oduzima roditeljsko pravo jednom ili oboma roditeljima su različiti. Neki od njih su nebriga i zanemarivanje roditeljskih dužnosti, zlostavljanje djeteta, odsutnost u smislu odlaska na izdržavanje kazne zatvora ili liječenje od ovisnosti", objašnjava Tanja Bosančić, sekretar Osnovnog suda Prijedor, pišu "Nezavisne novine".

Iskustva pokazuju da bude primjera i da se, u slučaju odlaska jednog roditelja u inostranstvo, roditeljsko pravo dodjeljuje drugom roditelju, a slična je praksa i kada je više godina nepoznato prebivalište roditelja.

"Dakle, djeca često ostaju u porodici sa drugim roditeljem ili drugim članom porodice, poput bake i djeda, ali u pojedinim slučajevima se određuje i staralac, kao radnik Centra za socijalni rad", ističe Bosančićeva.

Iz Osnovnog suda u Bijeljini kazali su da je toj pravosudnoj instituciji od 2004. do ove godine podneseno ukupno sedam prijedloga za oduzimanje roditeljskog prava u vanparničnom postupku.

"Od ukupnog broja podnesenih prijedloga, rješenjem Suda je oduzeto roditeljsko pravo u pet predmeta, nad šestoro djece", kažu iz ovog suda.

Kako dodaju, razlozi za oduzimanje roditeljskog prava su zanemarivanje brige o djetetu, zanemarivanje roditeljskih dužnosti, zloupotreba roditeljskog prava te napuštanje djeteta i zlostavljanje mališana.

"Nakon oduzimanja roditeljskog prava, djeca su u četiri slučaja povjerena drugom roditelju, a u jednom smještena u drugu porodicu", kažu iz Osnovnog suda Bijeljina.

Iz Osnovnog suda Trebinje ističu da u posljednjih deset godina nije izrečena nijedna mjera oduzimanja roditeljskog prava.

Iz Centra za socijalni rad Banjaluka kazali su da statistika pokazuje kako stručni radnici Centra godišnje rade sa oko 100 djece iz porodica za koje je posumnjano da su u njima zanemarivana i zlostavljana.

"Nakon procjena, podrške i pojačanog nadzora nad vršenjem roditeljskog prava, u 2012. godini imali smo jedan slučaj gdje je petoro djece iz jedne porodice oduzeto od roditelja i smješteno u hraniteljsku porodicu na brigu i staranje", ističu iz Centra za socijalni rad Banjaluka, te dodaju da, u prosjeku, godišnje jedno do dvoje djece bude privremeno oduzeto od roditelja.

Dodaju da porodice u kojima su identifikovana zanemarena i zlostavljana djeca najčešće odlikuju teški problemi u mentalnom zdravlju roditelja, promjene ličnosti, psihički poremećaji, alkoholizam i ostale bolesti zavisnosti u kombinaciji sa siromaštvom.

Vesna Popović, viši stručni saradnik za odnose sa javnošću Ombudsmana za djecu RS, kaže da odvajanje djeteta od roditelja predstavlja mjeru koja se preduzima samo izuzetno, u cilju zaštite mališana i njegovih interesa, i to onda kada se u odgovarajućem postupku utvrdi da odrastanje djeteta u porodici nije u njegovom najboljem interesu.

"U takvim situacijama, kada dijete mora odrastati izvan svoje porodice, država mu je dužna obezbijediti posebnu pažnju i zaštitu, što znači alternativno staranje - smještaj u drugu porodicu, usvajanje ili, ako je neophodno, smještaj u odgovarajuće ustanove", rekla je Popovićeva.

Riječ stručnjaka

95% osoba koje zlostavljaju djecu bile su i same zlostavljane u djetinjstvu

80% ovisnika o alkoholu i drogama bili su zlostavljani kao djeca

80% djece koja bježe od kuće navode zlostavljanje kao uzrok bijega

50% osoba koje su pokušale samoubistvo u djetinjstvu su zlostavljane

(MONDO, Foto: Ilustracija)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE