• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nezadovoljni borci RS traže svoja prava!

Preko hiljadu nezadovoljnih boraca Vojske RS protestovalo je danas u centru Banjaluke.

Kako javlja reporter MONDA, predstavnici Udruženja veterana Republike Srpske, koji već 13 dana protestuju u banjalučkom parku "Mladen Stojanović", okupili su se u parku oko 13 časova.

To je bila prilika da se saborci iz rova i sa ratne linije ponovo vide, popričaju i iskritikuju aktuelnu vlast i zvaničnu boračku organizaciju.

Organizatori protesta kao obezbjeđenje unajmili su privatnu agenciju za zaštitu, uz uputstvo da svakoga ko čini incidente izvede iz kolone. Razlog tome je strah organizatora da se među demonstrante ne pošalju ljudi sa namjerom da izazovu incidente.

Predstavnici Udruženja veterana Republike Srpske ponovili su zahtjeve koje će, kako su najavili, u roku od 15 dana dostaviti Narodnoj skupštini i Vladi Republike Srpske. Oni zahtjevaju ostavku cjelokupnog rukovodstva Boračke organizacije Republike Srpske na čelu sa Pantelijom Ćurguzom, izmjenu postojećeg Zakona o pravima boraca.

Borci zahtijevaju i reviziju boračkih rješenja tako što bi se izvršilo postrojavanje jedinica, čime bi se, kako kažu, očistili borački redovi od dezertera.

Predsjednik Udruženja veterana Republike Srpske Duško Vukotić rekao je da borci traže "svoju boračku organizaciju koja će kao partner svakoj vlasti nastojati da ostvari prava koja pripadaju borcima, a ne da se rukovodstvo te organizacije bori za lični interes".

U govoru okupljenima, Vukotić je naveo i podatak da prema važećim zakonima psu u azilu sljeduje mjesečno 100 evra da bi se mogao prehraniti, a borca veterana otadžbinskog rata na godišnjem nivou sljeduje samo 50 evra.

Među zahtjevima su i besplatna zdravstvena zaštita za boračke kategorije, prednost pri zapošljavanju djece poginulih boraca i demobilisanih boraca, revizija privatizacije i izrada zakona o porijeklu imovine.

Sa protesta je upućen i zahtjev za isplatom svih potraživanja iz radnog odnosa i uplata radnog staža za sve koji su radili na određeno vrijeme.

Borci su nakon toga krenuli u protestnu šetnju do Trga Krajine kako bi iskazali nezadovoljstvo aktuelnim socijalnim stanjem boračkih kategorija, ali i ostalih kategorija građana.

Prolazeći pored zgrade Vlade RS nezadovoljni borci su uzvikivali: "Lopovi, lopovi".

Nakon toga borci su stigli na Trg Krajine, gdje su se zadržali desetak minuta, a oko 14 i 30 protesti boraca su mirno završeni.

Vladi RS upućeno je 10 zahtijeva, a daljnjim koracima boraca javnost će biti blagovremeno obaviještena.



(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE