• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Korupcija najveći problem u BiH

Korupcija u vlasti i nefunkcionalnost spadaju među najveće probleme u BiH, navodi se u izvještaju američkog Stejt departmenta o stanju u BiH.

U dokumentu se ističe da građani otežano ostvaruju osnovna prava, kao što je dobijanje putnih dokumenata, i da su zbog toga u junu prošle godine izbili protesti.

"Politički lideri pojačali su duboko ukorijenjene etničke podjele i manipulisali su njima, što je oslabilo demokratiju i upravljanje, učvrstilo raširenu diskriminaciju u većini aspekata svakodnevnog života, potkopalo vladavinu prava, poremetilo javni diskurs u medijima i omelo povratak raseljenih", navodi Stejt department.

U izvještaju se ocjenjuje da "uznemiravanje i zastrašivanje novinara i građanskog društva ograničava pristup javnosti tačnim informacijama i pozivanje političkih lidera na odgovornost".

Među ostalim problemima ukazano je na stradanje od mina, grub odnos policije prema osumnjičenima tokom ispitivanja, loše stanje u zatvorima i pritvorskim centrima, nevraćanje imovine vjerskim zajednicama, diskriminaciju i nasilje nad ženama i pripadnicima seksualnih i vjerskih manjina, diskriminaciju osoba sa invaliditetom, trgovinu ljudima i ograničenje prava na zapošljavanje.

U izvještaju Stejt departmenta navodi se da su posebne jedinice u oba entiteta i Brčko distriktu istražile navode i prekoračenju policijskih ovlaštenja, izrekle administrativne kazne i prijavile ove slučajeve tužiocima. Rad ovih jedinica ocijenjen je kao "generalno efikasan".

(Srna, Foto: Ilustracija)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE