• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Cvijanović:Neprihvatljivo pismo namjere MMF-a

Predsjednik Vlade RS Željka Cvijanović izjavila je da je za Srpsku neprihvatljiv nacrt pisma namjere MMF-a.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je da je za Republiku Srpsku neprihvatljiv nacrt pisma namjere Međunarodnog monetarnog fonda za nastavak aranžmana sa BiH, prvenstveno zbog insistiranja na što hitnijem donošenju novog zakona o radu.

Cvijanovićeva je naglasila da je MMF postavio obavezu da novi zakon bude donesen u prvom čitanju, odnosno kao nacrt u Narodnoj skupštini Republike Srpske u maju.

"To za nas nije izvodljivo, prvenstveno jer je stav Vlade da se sva važna pitanja sistemskog karaktera rješavaju po principu dijaloga, a ne nasilnim donošenjem određenih zakonskih rješenja kojima neće biti zadovoljni svi socijalni partneri", rekla je Cvijanovićeva, koja je međunarodni sekretar SNSD-a, novinarima nakon konsultacija najužeg rukovodstva te stranke.

Nakon sastanka, kojem su pristustvovali predsjednik SNSD-a Milorad Dodik, potpredsjednik Nikola Špirić, predsjednik Izvršnog odbora Nebojša Radmanović i član Glavnog odbora stranke Zoran Tegeltija, Cvijanovićeva je navela da je ovo prvi put da MMF iznosi kruće zahtjeve o pitanju novog zakona o radu.

"Naše neslaganje ne odnosi se samo na brzinu donošenja zakona, već i na neka suštinska pitanja u zakonu o kojima MMF insistira. Slažemo se da treba da imamo moderno zakonodavstvo o radu, primjereno vremenu u kojem živimo, ali ne želimo da donesemo bilo kakav propis kojim će biti ugrožena prava radnika", poručila je Cvijanovićeva.

Ona je dodala da zakon ovakve težine, kompleksnosti i važnosti, može biti donesen samo na osnovu dijaloga Vlade, poslodavaca i sindikata u Republici Srpskoj.

"Stav MMF-a je da se ide i na redukciju plata, odnosno MMF ne odobrava naše intervencije prema najugroženijima, što smo nedavno uradili kad smo odlučili da budžetskim korisnicima sa srednjom i nižom stručnom spremom vratimo plate na nivo iz 2008. godine", napomenula je Cvijanovićeva.

Prema njenim riječima, Vlada je jasno opredijeljena da interveniše tamo gdje je pomoć najpotrebnija.

Cvijanovićeva je objasnila da su u zahtjevima MMF-a i određena kretanja na nivou BiH, na koje Vlada Srpske ne može uticati.

"Njihovo traženje u vezi sa povećanjem akciza za nas je neizvjesna priča, jer ne znamo kad će i sa kojim dnevnim redom biti sazivan parlament BiH, s obzirom na dešavanja u Federaciji BiH", naglasila je Cvijanovićeva.

Ona je rekla da je Vlada Srpske zainteresovana za zakon o "Elektroprenosu" zato što po tom osnovu treba da dobije 41 milion KM, po osnovu neraspoređene dobiti, koje bi koristila kao budžetska sredstva i intervenisala gdje je najpotrebnije.

"Međutim, to je još jedan dokaz da neinstitucionalnost na nivou BiH pogađa direktno one koji su korisnici budžeta Republike Srpske, a to znači da ugrožava Republiku Srpsku", smatra predsjednik Vlade Srpske.

Cvijanovićeva je ponovila da je opredjeljenje Vlade Republike Srpske da se nastavi aranžman s MMF-om, ali pod uslovom da bude izmijenjeno pismo namjere kako bi bilo realno izvodljivo sve ono što se od Vlade traži, a u suprotnom aranžman neće biti moguće održati.

Ona je dodala da je Vlada Srpske u konsultacijama s Vladom Federacijom BiH, s kojom će u narednom periodu zauzeti zajednički stav, te da su stavovi dvije vlade o zahtjevima MMF-a u mnogo čemu jednaki.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik smatra da odgovornost za budućnost stendbaj-aranžmana sa Međunarodnim monetarnim fondom snosi sam MMF sa svojim rigoroznim uslovima, a ne Republika Srpska.

Dodik tvrdi da bi Republika Stpska mogla da ispuni i daleko rigoroznije uslove, ali da uslovi koje postavlja MMF nisu realni i korektni.

"Ne bismo smjeli dozvoliti da i ovaj put kroz zakon o radu definitivno sahranimo bilo kakva radnička prava i to nećemo uraditi ni po cijenu da nema stendbaj-aranžmana", rekao je Dodik novinarima u Banjaluci nakon sastanka rukovodstva SNSD-a.

On je poručio da će se raditi na donošenju novog zakona o radu, u koji moraju biti uključene sve socijalne strukture i da taj zakon neće biti donesen bez radnika.

"Htjeli smo da uđemo u taj aranžman i želimo i dalje razgovore, ali je nemoguće da ga prihvatamo po uslovima i definicijama koje su nametnute", istakao je Dodik.

Prema njegovom mišljenju, krah ekonomskih reformi međunarodne zajednice predstavlja, prije svega, krah međunarodne ekonomske politike u BiH i uslova koji su se nametali u ranijim stendbaj-aranžmanima koji su se pokazali kao loši.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE