• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Glavaš na slobodi!

Vanraspravno žalbeno vijeće Suda BiH donijelo je u petak odluku o puštanju iz pritvora Branimira Glavaša.

 Glavaš na slobodi! Izvor: MONDO

Odluka je donijeta po žalbi Glavaševog advokata na odluku Suda BiH od prethodnog dana kojom je njemu određen jednomečeni pritvor.

Tužilaštvo BiH je od suda tražilo određivanje pritvora i utvrđivanje činjenica na osnovu kojih je Glavaš podnio zahtjev za dobijanje državljanstva BiH.

Branimir Glavaš je 8. maja osuđen na desetogodišnju kaznu zatvora zbog ratnih zločina protiv srpskih civila u Osijeku 1991. godine.

Po izricanju presude u Hravskoj, pobjegao je u BiH gdje je oktobra 2008. godine zatražio državljanstvo jer su mu roditelji porijeklom iz Hercegovine.

Sud BiH je prihvatio činjenicu da je Glavaš 22. oktobra prošle godine na zakonit način stekao državljanstvo BiH, ali je zaključio da je upis u državljanstvo zatražen sa očiglednom namjerom izbjegavanja izvršenja presude za kazneno delo ratnog zločina.

Prema nezvaničnim informacijama, glavni tužilac BiH Milodrag Barašin tvrdi da Glavaš državljanstvo Bosne i Hercegovine nije stekao na legalan način, i da to znači da nema prepreke da se izruči Hrvatskoj, gdje je osuđen na deset godina robije zbog ratnih zločina.

Sporno je to što je pri zahtjevu za upis u knjigu državljana BiH trebalo da donese i potvrdu o nekažnjavanju i da se protiv njega ne vodi kazneni postupak. Glavaš takvu potvrdu nije mogao priložiti pošto mu se prošlog oktobra, kad je zatražio državljanstvo BiH, u Zagrebu već sudilo.

Na sudu u BiH je viđen visoki funkcioner ministarstva za civilne poslove, koji je Glavašu potpisao državljanstvo.

Nagađa se da je bio na sudu upravo zbog ekstradicionog postupka i da bi zbog Glavaševog državljanstva mogli stradati oni koji su ga odobrili.

(agencije/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE