• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Banjaluka: Deceniju "nosila" iglicu u zubu!

S.M. (46) iz Banjaluke zanijemila je od šoka kada joj je stomatolog prije par dana saopštio da u korijenu "četvorke" u gornjoj vilici "čuva" iglu!

Iglom je S.M. još prije deceniju trebalo da bude umrtvljen živac?!

Ona je potvrdila da su problemi nastupli krajem prošle godine, kada je pored postojeće plombe uočila novi kvar.

"Otišla sam kod zubara koji je započeo proces liječenja zuba, jer su desni bile zagnojene. Međutim, kad je stavljen lijek, nastupili su jaki bolovi, do čega nije trebalo da dođe, s obzirom na to da mi je zub još prije desetak godina "umrtvljen". I sam stomatolog je potvrdio da je jedan kanal u korijenu zuba neprohodan, zbog čega je predložio snimanje", priča ova sagovornica, piše "Press RS".

Prema njenim riječima, pravi šok je uslijedio kod specijaliste, jer je, kako naglašava, prilikom snimanja aparat "pištao", sugerišući da se na mjestu koje je pregledano nalazi metal?!

"Ispostavilo se da se u kanalu korijena nalazila zalomljena igla, koju "nosim" već više od deceniju, odnosno od kada sam prvi put popravila spornu "četvorku". I ljekar je bio iznenađen, jer se, nadam se, ne dešava često da se pacijenti javljaju zbog ovakvog problema. Pošto zubu nije bilo spasa, morala sam kod oralnog hirurga, koji ga je, zajedno sa zalomljenom iglicom, izvadio. Međutim, i ranije mi je bilo čudno što mi je, iako je zubar tvrdio da je živac umrtvljen, zub reagovao na toplo i hladno. Zaista nije bilo prijatno saznanje da sam deceniju u ustima nosila strano tijelo, koje je greškom stomatologa završilo tu gdje jeste. U međuvremenu sam oboljela od reumatoidnog artritisa, a često me bole i sinusi, što, kako su mi objasnili stručnjaci, može da bude posljedica problema sa zubima. Smatram da je "zaboravljena" igla isključivo greška zubara, ali je sada kasno za potezanje bilo čije odgovornosti", naglašava ona.

Teško je procijeniti da li je gore ili bolje od nje prošla Banjalučanka L. G. (38), koja je, naime, prije nekoliko godina u jednoj privatnoj ordinaciji progutala proširivač kanala za umrtvljenje živca zuba, dužine oko tri centimetra, a da to nije primijetila. Iako je iglu izbacila prirodnim putem i bez ikakvih posljedica, L. G. je svojevremeno zaprijetila da će, kako bi dobila obeštećenje za neprijatnost koju je doživjela, angažovati advokate.

"Istina je da sam doživjela sve te neprijatnosti u stomatološkoj ordinaciji i da sam angažovala pravnike koji će mi pomoći da se obeštetim", saopštila je ona.

Tom prilikom, "nadležni" zubar je ispričao da se L. G. tokom intervencije, "zbog bola ili straha", trznula i iz ruku mu izbila proširivač kanala.

"Najprije sam mislio da je proširivač pao na odjeću ili negdje na pod, pa smo počeli da ga tražimo. Međutim, progutala ga je, a da nije ni osjetila. Preporučili smo joj da ode na pregled, da bismo isključili mogućnost bilo kakvih komplikacija", naglasio je zubar.

Nakon pregleda u Kliničkom centru Banjaluka, u njenom želucu stvarno je pronađen proširivač kanala, koji je pacijentkinja trećeg dana izbacila putem stolice.
Međutim, kasnije nijedna od "zaraćenih" strana nije bila voljna da potvrdi da li je "palo" vansudsko poravnanje ili je slučaj završio na sudu. U svakom slučaju, najbitnije je da kod pacijentkinje nije došlo ni do kakvih komplikacija, odnosno da je sporna igla bez posljedica izašla iz želuca.

Nažalost, V. M. (36), takođe iz Banjaluke, nije bila te "sreće" da strano tijelo izbaci prirodnim putem, nego je, zbog dela bušilice koji se tokom operacije zalomio i ostao u ramenu, morala na novi operativni zahvat!

Ona je, naime, zbog povrede ramena završila na operaciji, nakon čega je više od dvije godine komad bušilice "nosila" sa sobom, a da ljekari prilikom brojnih pregleda to nisu uočili?!

Aparat "detektovao" geler

Zbog jakih bolova koje je trpila, stalno je išla na preglede, da bi tokom jednog "temeljnijeg" snimanja aparat detektovao "geler", koji su hirurzi izvadili operativnim putem.

Stomatolozi koje smo pozvali da prokomentarišu "zaboravljanje" igli u korijenu zuba, kažu da takve situacije nisu ništa neuobičajeno u zubarskoj praksi.

"Dešava se da se ti "lentovi" zalome u korijenu zuba, ali nije riječ ni o čemu opasnom, odnosno štetnom po zdravlje pacijenata, jer je riječ o sterilnom materijalu. Ovakve situacije su, u stvari, opisane kao komplikacije u stomatologiji, a zubar je dužan da pacijentu objasni šta se desilo i kakva je dalja procedura tretiranja zuba", objašnjavaju stomatolozi.

Vade kosti, novčiće i baterije!


Pored toga što u ljudskom tijelu povremeno znaju da "posiju" koje strano tijelo, ljekari u Srpskoj takođe su pravi maheri za vađenje kostiju, špenadli, krstića, kuglica, plastičnih cvjetića, okruglih baterija i kovanica iz noseva, grla, pluća i ušiju pacijenata!

Tako su banjalučki ljekari intervenisali kada je jedna pacijentkinju progutala veliku viljuškastu pileću kost, kao i u slučaju čovjeka koji je jeo kupus sa rebarcima i progutao čitavu kost široku tri centimetra?!

"Dovodili su nam i nekoliko zatvorenika s Tunjica, koji su gutali kašike u nadi da će se bar malo izvući iz zatvora. Međutim, mi ih samo izvadimo a njih vratimo nazad", saopštili su svojevremeno iz banjalučke Klinike za uvo, grlo i nos.

(MONDO, Foto: Ilustracija)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE