• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sarajevo: Odblokirane glavne saobraćajnice

Demonstranti u Sarajevu odblokirali su glavne saobraćajnice u centru grada poslije više od pet časova blokade.

Saobraćajnice su odblokirane oko 18.00 časova. Očekuje se da tramvaji i trolejbusi ubrzo počnu da voze po ustaljenom redu.

Demonstrantima su se danas pridružili i taksisti koji se blokirali saobraćajnice na Skenderiji. Oni su bili najavili da će blokada trajati 24 časa, ali su otišli oko 18.00 časova.

Udruženje "Sarajevo taksi" saopštilo je da njegovi članovi nisu blokirali glavnu saobraćajnicu na Skenderiji, već da je to djelo "divljih" taksista, prenijela je agencija Srna.

Ovog 29. dana protesta u Sarajevu se uprkos kiši okupilo 100-njak učesnika. Bili su najavili da će ostati na raskrsnicama i ispred zgrade Predsjedništva BiH u centru Sarajeva do kraja dana i cijelu noć.

Dvojica bivših radnika firme Žice, koju su demobilisani borci, istakli su da im je žao što od 500.000 građana Sarajeva na protestima svaki dan viđaju iste osobe.

Jedan demonstrant koji je invalid rata, istakao je da svaki dan dolazi iz Ilijaša i da mu nije jasno zašto na protestima nema mladih ljudi, prenio je sarajevski portal Klix.

Demonstranti su i danas poručili da ne odustaju od svojih zahtjeva za smjenom entitetske i kantonalne vlade, revizijom privatizacije, za borbu protiv korupcije, te za stvaranje pravednijeg društvenog poretka.

Protesti u gradovima širom Federacije BiH počeli su u Tuzli 5. februara izlaskom na ulice nezadovoljnih građana i radnika firmi koje su propale nakon procesa privatizacije.

Sankcije za vozače?

Kancelarija policijskog komesara MUP-a Sarajevskog kantona najavila je da će biti preduzete sankcije prema vlasnicima vozila koji su danas u Sarajevu blokirali saobraćajnice, zbog čega je bio obustavljen tramvajski i trolebuski saobraćaj.

"S obzirom da su vozači vozila svojim ponašanjem u saobraćaju počinili prekršaje iz Zakona o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH biće sankcionisani za počinjene prekršaje i biće izdati odgovarajući prekršajni nalozi", navodi se u saopštenju iz Kancelarije policijskog komesara.

Uzimajući u obzir činjenicu da je blokada saobraćaja izazvala velike gužve i ometala normalan život i rad građanima, o svemu je obaviješten i tužilac Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu koji je, nakon što mu je predočeno činjenično stanje, konstatovao da nema elemenata krivičnog djela.

Iz Kancelarije kantonalnog policijskog komesara ističu da su policajci utvrdili da je od 30-ak vozila koja su blokirala saobraćajnice 12 imalo registarske oznake za taksiste (sa početnim slovima TA), a da je ostalih 20 vozila imalo standardne registarske oznake.

Policijski službenici utvrdili su prema registarskim tablicama da je 17 vozila sa područja Kantona Sarajevo, tri vozila sa područja opštine Vareš, po dva iz Jablanice i Konjica, a po jedno iz Olova, Živinica, Orašja, Kaknja, Han-Pijeska, Istočne Ilidže, Goražda i Kladnja.

Vlada Kantona Sarajevo u ostavci večeras je dala punu podršku kantonalnom MUP-u za deblokadu glavnih saobraćajnica u Sarajevu.
Kantonalna Vlada zahtijeva od tužilaštva i sudova hitno provođenje zakona na osiguranju života građana i njihove imovine.

Vlada je održala vanrednu sjednicu na kojoj je osudila blokadu glavnih saobraćajnica u Sarajevu, kojom se građanima onemogućava sloboda kretanja i ugrožavaju osnovna ljudska prava i slobode.

U saopštenju Pres-službe Kantona Sarajevo navodi se da je na sjednici naglašeno da se takvim aktivnostima privrednim subjektima Kantona Sarajevo nanosi enormna materijalna šteta zbog onemogućavanja njihovog svakodnevnog poslovanja.

(MONDO/Srna, Foto: Printscreen/Klix.ba)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE