• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Rigorozno osiguranje posjete Bajdena

Potpredsjednik SAD Džozef Bajden dolazi u utorak 19. maja u posjetu BiH, a tokom njegovog boravka primjenjivaće se rigorozne mjere osiguranja.

 Rigorozno osiguranje posjete Bajdena Izvor: MONDO

Pripadnici Tajne službe SAD, zaduženi za bezbjednost američkog predsjednika i potpredsjednika, već nekoliko dana borave u Sarajevu i pripremaju teren za dolazak potpredsjednika SAD Džozefa Bajdena u posjetu BiH.

Njihov zadatak je da, zajedno sa pripadnicima domaćih bezbjednosnih agencija, usaglase mjere osiguranja posjete američkog potpredsjednika, pišu "Nezavisne novine".

Bezbjednosne agencije u BiH će, prema dogovoru, sa pripadnicima Tajne službe SAD, biti zadužene za osiguranje takozvane opšte bezbjednosti.

Policijske agencije u BiH već su formirale Štab za osiguranje američkog potpredsjednika u koji su uključeni predstavnici svih opolicijskih agencija.

Štab za osiguranje posjete američkog potpredsjednika tokom njegova boravka u BiH primjenjivaće takozvani "prvi nivo osiguranja", što znači da će ruta kojom se kreće kolona biti potpuno blokirana, a moguće je zavarivanje šahtova, uklanjanje poštanskih sandučića, te upozorenje građanima da ne otvaraju prozore prilikom prolaska kolone.

Cilj posjete američkog potpredsjednika Džozefa Bajdena BiH je iskazivanje nedvosmislene podrške Dejtonskom sporazumu, suvernitetu i teritorijalnom integritetu BiH i reformama koje treba da se ostvare kako bi BiH napredovala ka članstvu u NATO i EU, izjavio je visoki zvaničnik američke administracije.

On je na brifingu za novinare naveo da će Bajden u razgovoru sa liderima BiH naglasiti potrebu saradnje kako bi se izgradio konsenzus o reformama i ispunili zahtjevi nepohodni za zatvaranje Kancelarije visokog predstavnika međunarodne zajednice i tranzicije ka EU.

Isti izvor navodi da će se Bajden tokom posjete BiH u utorak, 19. maja sastati sa članovima Predsjedništva BiH i premijerom Republike Srpske (RS) Miloradom Dodikom, te da se očekuje da će se obratiti parlamentu BiH i da će posjetiti Ambasadu SAD u Sarajevu.

Zvaničnik američke administracije je rekao da će u pratnji Bajdena tokom posjete BiH biti visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Havijer Solana i visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Valentin Incko.

Prema njegovim riječima, posjeta američkog potpredsjednika Balkanu je odraz želje američke administracije da na izvjestan način pokaže da se vraća na Balkan i da je taj region jedan od ključnih za spoljnopolitičke ciljeve Vašingtona.

"Posjeta treba da naglasi snažnu američku podršku budućnosti Srbije, BiH i Kosova u okviru evroatlantske zajednice", rekao je zvaničnik američke administracije na brifingu za novinare.

Visoki zvaničnik američke administracije rekao je da će Bajden tokom posjete Srbiji u srijedu, 20. maja prenijeti poruku da Vašington želi da "resetuje" odnose sa Beogradom i da SAD vide priliku za novi početak u odnosima dvije zemlje, iako ne očekuju da će razriješiti sve nesuglasice sa Srbijom, posebno u pogledu Kosova.

Isti izvor navodi da SAD žele da se srpsko-američki odnosi kreću u smjeru bližeg, konstruktivnijeg odnosa i saradnje koji Srbiju može da približi evroatlantskoj zajednici i institucijama.

On je istakao da SAD žele da vide pozitivnu budućnost Srbije kao regionalnog lidera, jer je, kako je rekao, teško zamisliti budućnost regiona bez velike pozitivne i produktivne uloge Beograda.

Odgovarajući na pitanje da li će Bajden pozvati predsjednika Srbije Borisa Tadića da ublaži poziciju Beograda prema Kosovu i da li će imati neke specifične preporuke, visoki zvaničnik američke administracije je naveo da Vašington ima "realistična očekivanja".

"Moramo da pronađemo 'modus vivendi' za Kosovo i moraćemo da se složimo da se ne slažemo. Ne očekujemo od Beograda da prizna kosovsku nezavisnost, ali se nadamo i očekujemo da Srbija neće učiniti ništa da potkopa nastojanja Kosova da izgradi snažno, stabilno i funkcionalno multietničko društvo", rekao je zvaničnik.

On je naveo da SAD imaju razumna očekivanja i da žele da uvjere "prijatelje u Srbiji da se koncentrišu na budućnost, jer bi Srbija mogla da ima izuzetno svjetlu budućnost, imajući u vidu njenu istoriju, ogromne talente, centralnu i ključnu ulogu u regionu i Evropi".

Isti izvor je rekao da će Bajdena tokom posjete Beogradu prvo primiti predsjednik Tadić, nakon čega slijedi širi sastanak sa članovima Kabineta predsjednika Srbije.

Bajdena će na vazdušnoj granici Srbije dočekati MIG-ovi, lovačka pratnja Vojske Srbije, dok će nebo nad Srbijom u vrijeme slijetanja biti zatvoreno. Najmanje dva sata neće biti polijetanja niti slijetanja s beogradskog aerodroma, piše Blic.

Očekuje se da Ministarstvo odbrane podigne nivo borbene gotovosti Vojske Srbije iznad redovnog, a Ministarstvo policije izda naredbu kompletnom kadru na pripravnost.

Direktno u akciji obezbjeđenja učestvovaće više hiljada ljudi.

Kao Bajdenova prethodnica za vikend u Beograd stiže kombinovan tim od oko 150 američkih operativaca, sastavljen od civilnih i vojnih stručnjaka i oficira za bezbjednost, iako su američki stručnjaci od prvog dana uključeni u pripremu za dolazak.

Bajden će sastati i sa ministrom odbrane Srbije Draganom Šutanovcem, načelnikom Generalštaba Vojske Srbije Milojem Miletićem i predstavnicima američke Ambasade u Beogradu.

Posjeta se završava večerom sa predsjednikom Tadićem i predstavnicima Vlade Srbije, poslovnog sektora i civilnog društva.

Prilikom posjete Prištini, Bajden će naglasiti američku podršku ujedinjenom, nezavisnom i multietničkom Kosovu i razgovaraće sa kosovskim liderima o velikim naporima koje ulažu u izgradnju funkcionalne i efikasne države i zaštitu prava manjina, najavljeno je na brifingu.

"Pred Kosovom je još posla na unaprijeđenju rada vlade, funkcionisanja privrede i uspostavljanja sadržajnog odnosa sa kosovskim Srbima", rekao je visoki zvaničnik Obamine administracije i dodao da je za SAD status Kosova kao suverene i nezavisne zemlje nepovratan.

(MONDO/Agencije)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE