• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Cvijanović: RS zrelo demokratsko društvo

Premijer RS izjavila je danas u Banjaluci da je Srpska zrelo demokratsko društvo, što je vidljivo i iz učešća žena u javnom i političkom životu.

"U Republici Srpskoj imamo pet žena ministara i premijera, kao i žene koje su na čelu važnih institucija", rekla je premijer RS Željka Cvijanović u Banjaluci na forumu "Žena i moć: Koliki je stvarni uticaj žena u javnom i političkom životu".

Ona je naglasila da Republiku Srpsku "čekaju procesi da bi društvo u potpunosti postalo jednako za sve".

"Kada je u pitanju politički angažman žena u Republici Srpskoj, one imaju daleko veću moć nego što to javnost percipira. Žene su odlučne da se uhvate u koštac sa svim izazovima, iako u javnosti nema svijesti i spoznaje o njihovoj jačini", dodala je Cvijanovićeva.

Ministar uprave i lokalne samouprave Srpske Lejla Rešić kaže da svaka lokalna zajednica u Srpskoj ima načine na koji organizuje učešće žena u javnom i političkom životu.

"Važno je reći da imamo dovoljan broj žena odbornika u lokalnim zajednicama. U lokalnim zajednicama imamo džender komisije, koje vode računa o ravnopravnosti žena", rekla je Rešićeva.

Poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu parlamenta BiH Dušanka Majkić istakla je da se stepen demokratizacije društva mjeri po tome koliko žena ima u politici.

"Žene su pokazale da mogu raditi najkompleksnije poslove bolje od muškaraca. Dostupnost pozicija za oba pola mora biti jednaka", rekla je Majkićeva.

Ambasador Norveške u BiH Vibeke Lilo istakla je da njena zemlja stavlja veliki akcenat na rodnu ravnopravnost. "I u mojoj zemlji, ali i u BiH, mora se još dosta toga uraditi na ravopravnosti polova", poručila je Lilo.

Direktor Džender centra Vlade Republike Srpske Mirjana Lukač rekla je da žene u Srpskoj veoma mnogo participiraju u javnom i političkom životu.

Forum su organizovali Džender centar, norveška Ambasada u BiH i Nezavisni univerzitet Banjaluka.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE