• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

SDS uputio u proceduru novi Izborni zakon

SDS je uputio, po hitnom postupku, u Parlamentarnu skupštinu BiH Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH.

Prijedlog zakona je upućen radi stvaranja uslova za održavanje prijevremenih izbora sa punim mandatom izabranih predstavnika, izjavio je potpredsjednik ove partije Ognjen Tadić.

"Ovo je najbolji način za rješavanje političke krize u Republici Srpskoj i Federaciji BiH (FBiH) koji može da omogući da građani svoj stav o želji za promjenama u oba entiteta iskažu na izborima, a ne na ulici", rekao je Tadić na konferenciji za novinare u Banjaluci.

Prema Tadićevim riječima, ukoliko lideri SNSD-a Milorad Dodik, HDZ-a BiH Dragan Čović i SDP-a BiH Zlatko Lagumdžija ne prihvate ovu inicijativu SDS-a, to će značiti da nisu spremni za prijevremene izbore i da pokazuju "lažnu hrabrost" u javnosti.

"To bi značilo novo dezavuisanje birača u Srpskoj i FBiH predstavljanjem njihove pozicije kao pozicije političkih stranaka koje se, tobože, ne boje glasa naroda, a u suštini se boje glasa naroda, nadajući se da do izbora neće skoro doći", istakao je Tadić.

On je rekao da rješenja koja je SDS ponudio u predloženom zakonu omogućavaju da dođe do prijevremenih izbora koji ne bi bili vezani za datum prve nedjelje u oktobru, već za odluku Izborne komisije koja se donosi nakon završetka jednog od izbornih ciklusa.

"Predloženim zakonom bilo bi omogućeno da imamo fleksibilniji pristup u pogledu zakazivanja izbora nego što ga imamo do sada. Ovaj zakon bi omogućio samoraspuštanje Predsjedništva BiH i Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH. Tako je moguće skraćenje mandata i održavanje izbora u punom mandatu", pojasnio je Tadić.

On je ocijenio da je "očito da SNSD nema odgovor" na slučaj Zorana Novakovića, koji je, kako je naveo, osim brojnih funkcija, obavljao i dužnost predsjednika Komisije za izbor Skupštine grada Banjaluka.

Tadić je pozvao SNSD da "obuzda i opozove sve agresivne napade" na ljude koji žele da dođe do promjena u Republici Srpskoj, bez obzira na to da li su pripadnici političkih stranaka, novinari, obični građani, istaknuti intelektualci koji su na bilo koji način angažovani u promjenama za Republiku Srpsku.

PDP ĆE PODRŽATI IZMJENE IZBORNOG ZAKONA BiH

Partija demokratskog progresa (PDP) podržaće izmjene Izbornog zakona BiH koje je predložio SDS, ali samo kada je riječ o izborima na četiri godine, izjavio je predsjednik partije Mladen Ivanić.

Ivanić je na konferenciji za novinare u Banjaluci rekao da nisu dobre priče o podjelama u Republici Srpskoj, jer dijele i njen narod.

On smatra da vlast, izjavama da su predstavnici opozicije izdajnici, otvara veliki politički sukob u Srpskoj.

Ocjenjujući jednogodišnji rad Vlade Republike Srpske, Ivanić je rekao da nije donesen ni jedan ozbiljan zakon, osim što je povećan porez i da su dokaz za to i mnoga preduzeća koja su preselila u Sarajevo, umjesto da ostanu u Banjaluci.

On je pozvao Vladu da se, umjesto zaduživanja, vrati ekonomskim reformama i omogući veće zapošljavanje.

Srpska demokratska stranka uputila je, po hitnom postupku, u Parlamentarnu skupštinu BiH Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH radi stvaranja uslova za održavanje prijevremenih izbora sa punim mandatom izabranih predstavnika. 

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE