• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Eštonova sutra u Sarajevu

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Ketrin Ešton dolazi sutra u posjetu Sarajevu.

Ona će sa domaćim zvaničnicima razgovarati o situaciji u BiH i nedavnim protestima u Federaciji BiH, rekla je Srni portparol visokog predstavnika EU Maja Kocijančič.

Kocijančičeva je navela da Eštonova dolazi u Sarajevo uoči sastanka sa predstavnicima zemalja članica EU, planiranog za narednu sedmicu.

Eštonova će tokom boravka u BiH razgovarati sa zvaničnicima BiH, ali i premijerima Republike Srpske Željkom Cvijanović i Federacije BiH Nerminom Nikšićem, saopšteno je danas iz Brisela.

Eštonova će se sastati sa članovima Predsjedništva BiH, predsjedavajućim Savjeta ministara BiH Vjekoslavom Bevandom, te ministrom inostranih poslova BiH Zlatkom Lagumdžijom, navodi se u saopštenju.

U saopštenju se ističe da će se Eštonova sastati i sa predstavnicima građanskog društva radi razgovora o situaciji u BiH uoči diskusije koje će imati sa članicama EU u narednim sedmicama.

"Vraćam se u BiH radi razgovora sa liderima institucija i građanskog društva da bih saslušala njihova mišljenja o situaciji u zemlji i kako odgovoriti na zabrnutosti ljudi, posebno ekonomsku i socijalnu. Veoma je bitno da predstavnici vlasti BiH odgovore na te zabrinutosti. EU će podržati napore koji će donijeti stvarnu korist ljudima te zemlje", naglasila je Eštonova.

U saopštenju iz Evropske delegacije u BiH navedeno je da će Eštonova sutra u 16.00 časova održati konferenciju za novinare u Sarajevu u prostorijama EU.

Sredinom februara Eštonova je odgodila posjetu BiH zbog situcije u Ukrajini.

Odluka o posjeti Eštonove BiH donesena je početkom februara na zasjedanju Savjeta ministara inostranih poslova EU u Briselu.

OČEKUJE SE JASNA PORUKA ZVANIČNICIMA BiH

Specijalni predstavnik EU u BiH Peter Sorensen ocijenio je da je sutrašnja posjeta Sarajevu visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbjednost Ketrin Ešton značajna, jer će joj omogućiti direktne kontakte za zvaničnicima i sticanje utiska o situaciji u BiH.

Poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Lazar Prodanović rekao je novinarima da je sam dolazak Eštonove važna poruka za sve u BiH i da očekuje da će biti jasna.

"Međutim, ključ je u spremnosti političkih lidera BiH da kompromisom dođu do dogovora koji bi bio prihvatljiv za sve i optimalno rješenje za napredak BiH ka EU", rekao je Prodanović.

On kaže da svi žele da BiH sa ovog stalnog nazadovanja krene makar jedan korak naprijed, posebno kada je riječ o ispunjavanju uslova za sticanje kredibilne aplikacije za EU, a to su ispunjavanje obaveza koje se odnose na odluku "Sejdić i Finci" i mehanizam koordinacije.

Predsjedavajući Doma naroda parlamenta BiH Dragan Čović, takođe, očekuje jasnu poruku Eštonove.

"EU ima svoje izbore u naredna dva mjeseca i ti ljudi će se baviti svojim aktivnostima, kao i mi svojim, ali će nam poruka biti jasna - ako želimo u EU moramo sami shvatiti da je to naš posao, da niko iz inostranstva neće nuditi rješenja, a mi ga odbijati", rekao je Čović.

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Igor Radojičić izjavio je da sutrašnji dolazak visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbjednost Ketrin Ešton u Sarajevo doživaljava kao poruku zainteresovanosti, bez obzira na zastoj u evropskim integracijama BiH.

"EU očito želi naglasiti interesovanje i za BiH i za nastavak evropskih integracija, iako napredak nije ostvaren", izjavio je danas Radojičić novinarima u Sarajevu, komentarišući za sutra najavljeni dolazak Eštonove u BiH.

On je ocijenio da su dva standardna pitanja - "Sejdić - Finci" i mehanizam koordinacije i dalje zakovana, te da su male šanse da u ovoj godini, posebno prije zvaničnog početka izborne kampanje, budu riješena.

"Vidjećemo da li će biti i nekih promjena politike. Neke od zemalja EU zagovaraju da se uspostavi malo drugačiji odnos prema u BiH i da se ide sa drugačijim postupcima i procedurama, da se ne insistira na nečemu što je sada preduslov bez koga se ne može dalje", rekao je Radojičić.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE