• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Radojičić: SDS napravio ogromnu grešku

Potpredsjednik SNSD-a smatra da je SDS prijedlogom za izmjenom izbornog zakona napravio ogromnu grešku, jer je faktički ukinuo entitetsko glasanje

Potpredsjednik SNSD-a Igor Radojičić izjavio je danas da je SDS, upućivanjem po hitnom postupku u Parlamentarnu skupštinu BiH Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH, napravio ogromnu grešku, jer je faktički ukinuo entitetsko glasanje.

"Pokušavajući da riješe jedan problem, koji objektivno postoji, a to je da nema vanrednih izbora u našem zakonodavstvu i da se oni ne mogu organizovati na četiri godine, SDS je napravio drugi još veći problem", rekao je Radojičić novinarima u Istočnom Sarajevu.

On je pojasnio da su u prijedlogu zakona, koji su podnijeli Mladen Bosić u Predstavničkom domu, a Ognjen Tadić u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH, napravili ogromnu grešku, jer su faktički ukinuli entitetsko glasanje.

"Entitetsko glasanje je bila tema o kojoj smo godinama raspravljali sa Harisom Silajdžićem i drugima, i ljubomorno ga branili, da bi se sada desilo da ga jedna srpska stranka, makar i oko jednog pitanja, praktično ukine", naglasio je Radojičić.

Potpredsjednik SNSD-a je pojasnio da je, prema Prijedlogu zakona koji je dao SDS, predloženo da se Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH može faktički raspustiti samo glasovima predstavnika iz Federacije BiH sa dvije trećine glasova onih koji su prisutni, ne vodeći računa o entitetskom glasanju.

"To je apsolutno neprihvatljivo. Mi smo rekli da bilo kakav prenos nadležnosti sa nivoa entiteta i njihovih kompetencija, bilo da je riječ o Narodnoj skuštini, predsjedniku ili Vladi, na nivo Izbornog zakona BiH ne dolazi u obzir. Međutim, ovo što je predloženo je još gore", rekao je Radojičić.

On je dodao da mu nije jasno zašto bilo kome treba da dovodi u pitanje kategoriju koja je Ustavom garantovana, odnosno enitetsko glasanje o svim pitanjima u BiH, navodeći da sada SDS predlaže da se na ovoj konkretnoj temi praktično Republika Srpska može isključiti iz glasanja i odlučivanja o raspuštanju parlamenta BiH.

"SDS je donio izmjene zakona po hitnom postupku na koje nije moguće amandmanski djelovati, po principu uzmi ili ostavi. Mi ne može podržati bilo kakvo redukovanje entitetskog glasanja. LJudi su napravili ogromnu grešku i problem, jer su vratili na sto pitanje etitetskog glasanja koje smo mi skinuli prije četiri godine", rekao je Radojičić.

SDS je po hitnom postupku uputio u Parlamentarnu skupštinu BiH Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH radi stvaranja uslova za održavanje prijevremenih izbora sa punim mandatom izabranih predstavnika, izjavio je juče potpredsjednik ove stranke Ognjen Tadić.

"Ovo je najbolji način za rješavanje političke krize u Republici Srpskoj i Federaciji BiH koji može omogućiti da građani svoj stav o želji za promjenama u oba entiteta iskažu na izborima, a ne na ulici", rekao je Tadić.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE