• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Patrijarh Kiril: RS prosperitetniji dio BiH

Njegova svetost patrijarh moskovski i cijele Rusije Kiril rekao je da je Republika Srpska najprosperitetniji dio BiH.

Kiril je rekao da mu je poznato kako se predsjednik Srpske Milorad Dodik časno i principijelno bori za interese svog pravoslavnog naroda.

Patrijarh Kiril je izrazio zadovoljstvo što je upravo Dodik postao dobitnik priznanja Fonda jedinstva pravoslavnih naroda, koje mu je juče uručeno u Moskvi, saopšteno je danas na sajtu Ruske pravoslavne crkve (RPC).

"Vi kao pravoslavac i predsjednik Republike Srpske poklanjate veliku pažnju podizanju crkava i podršci pravoslavnoj crkvi. Poznato nam je koliko se brinete o srpskom narodu, koji živi na teritoriji države, čiji je dio Republika Srpska, kako se časno i principijelno borite za interese svog pravoslavnog naroda", rekao je patrijarh Kiril juče prilikom susreta sa Dodikom u moskovskoj Patrijaršiji.

On je istakao da je Republika Srpska naprosperitetniji dio BiH, što potvrđuje da je srpski narod radan i talentovan, da zna da radi i da čak i u teškim uslovima obezbjeđuje sve što je potrebno za život.

Patrijarh Kiril podsjetio je na svoju posjetu Republici Srpskoj u teško ratno vrijeme, istakavši da se sjeća tadašnjih susreta sa rukovodstvom Republike Srpske i sa koliko teškoća su uspjeli dođi do Sarajeva.

"Svojim očima smo vidjeli šta je toj zemlji donio rat, a sada se radujemo da u Republici Srpskoj vlada napredak i mir. Daj Bože da tako bude i dalje", istakao je patrijarh Kiril.

Dodik je zahvalio patrijarhu Kirilu za podršku koju pruža srpskom narodu i Republici Srpskoj, te istakao da su ruski narod i ruska država najveći prijatelji i partner srpskog naroda, te da je tako bilo i u istoriji, a i danas.

On je naglasio važnost duhovnog jedistva ruskog i sprskog naroda, kao i značaj duhovnog preporoda koji su doživjeli nakon desetina godina državnog ateizma, te podsjetio na podvig i mučeništvo kako Ruske, tako i Srpske pravoslavne crkve.

"Pravoslavna crkva je veoma važna za nacionalni identitet srpskog naroda i Republike Srpske", rekao je Dodik, koji je ruskom patrijarhu prenio pozdrave i poklone vladike banjalučkog Jefrema i vladike zakumsko-hercegovačkog Grigorija.

Patrijarh Kiril poklonio je predsjedniku Republike Srpske ikonu Kazanske Bogomajke, a Dodik je njemu poklonio ikonu Bogorodice Trojeručice.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE