• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Žarković: Novaković nije bio u "Zengama"

Predsjednik Udruženja Srba protjeranih iz Hrvatske i Krajine Krsta Žarković negirao navode iz medija da je Zoran Novaković bio član hrvatskih "Zengi"

Predsjednik Udruženja Srba protjeranih iz Hrvatske i Krajine Krsta Žarković negirao je navode iz medija da je Zoran Novaković kao pripadnik hrvatskih "Zengi" učestvovao u bilo kakvim borbenim dejstvima u Sisku na hrvatskoj strani.

Žarković, koji je za vrijeme rata u Hrvatskoj bio komandant TO i načelnik SUP-a Pakrac, te komandant Specijalne brigade MUP-a Krajine i pomoćnik ministra unutrašnjih poslova Republike Srpske Krajine, tvrdi da je Novaković krajem marta 1994. godine primio poziv da se javi u jedinicu Hrvatske vojske - vojna pošta 3099 Sisak, ali da je istog dana napustio taj grad i otišao u Sloveniju.

"Na dan kada se trebao javiti u ovu vojnu poštu u Sisku, Novakovića je u 17.30 časova njegov dugogodišnji prijatelj Božo Barišić automobilom odvezao iz Siska u Sloveniju, a u toku noći i njegova porodica je napustila Hrvatsku", rekao je Žarković na današnjoj konferenciji za novinare u Banjaluci.

On je rekao da se Novaković nakon Slovenije uputio u Njemačku, dok je porodicu uputio u pravcu Republike Srpske.

Žarković je rekao da su tačni navodi iz medija da se Novaković vodi u evidenciji Ministarstva odbrane Hrvatske od dana poziva u jedinicu do potvrđivanja njegovog nestanka sa područja Siska u trajanju od 56 dana.

On je naveo da je Novaković do 1994. godine živio i radio na prostoru Siska, te da je u periodu 1991-1993. godina radio u sisačkoj Željezari na mjestu šefa pogona za uskostračne pruge.

"U periodu 1991-1993. godine Novaković je više puta privođen, te fizički maltretiran od hrvatske vojne i civilne policije, kao i drugi Srbi koji su ostali da žive na području Siska, zbog srpske nacionalnosti", rekao je Žarković.

On kaže da je u periodu 1991-1994. godina komandant Zbora narodne garde (ZNG) Hrvatske u Sisku Janski Vlado lično Novakoviću, Bori Šteti i drugim Srbima koji su privođeni i maltretirani zaprijetio da će im pobiti porodicu "10 koljena unazad", ukoliko bez njihovog znanja napuste Sisak.

On je naveo da je u policijskom izvještaju iz Siska, kojeg je potpisao načelnik policije Vlado Milanović, navedeno da su u junu 1992. godine Novakoviću nepoznata lica provalila u stan i demolirala ga, te da je njegova porodica bila stalno maltretirana.

Predsjednik Gradske boračke organizacije "Sloga" Banjaluka Milan Kiković, koji je prije rata radio i živio u Sisku, tvrdi da je Novaković 1994. godine napustio Sisak po prijemu poziva za mobilizaciju u hrvatsku vojsku.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE