• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ešton: EU će podržati napor političkih lidera

Evropska šefica diplomatije Ketrin Ešton poručila je u Sarajevu da je EU opredeljena za evropsku perspektivu BiH.

Evropska šefica diplomatije Ketrin Ešton poručila je danas u Sarajevu da je EU opredjeljena za evropsku perspektivu BiH, ali i da lideri BiH moraju da se usredsrede na svoje zadatke i odu korak dalje od etničkih podjela.

Eštonova je poručila da integrisanje BiH u EU mora biti prioritet svih u BiH i da EU u svom članstvu želi da vidi jedinstvenu, stabilnu i prosperitetnu BiH.

Ona je na konferenciji za novinare rekla da je bilo veoma važno da danas dođe u BiH i razgovara sa institucionalnim liderima i predstavnicima civilnog društva.

"To odražava činjenicu da integrisanje u EU mora biti prioritet svih u BiH. EU je u potpunosti opredjeljenja za vas i vašu evropsku perspektivu. Želimo vidjeti jedinstvenu, stabilnu, prosperititetnu BiH u EU", rekla je ona.

Prema njenim riječima, EU je odlučna u tome da stane uz građane BiH i pomogne u ostvarivanju njihovih težnji, iskazanih tokom protesta koji u pojedinim gradovima Federacije BiH i Sarajevu traju duže od mjesec dana.

"Građani su sasvim jasno izrazili svoje želje. Ono što građani žele je prilika za zaposlenje, sistem socijalne zaštite koji funkcioniše i vladavinu prava. Ključ ovih svih ambicija leži u rukama lidera BiH koji treba da odu korak dalje od etničkih podjela i da radi u interesu građana ove predivne zemlje", rekla je Eštonova.

BiH lideri se, istakla je ona, moraju usredsrediti na svoje zadatke.

"Legitimne bojazni građana koje su nastale iz socijalnih poteškoća jasno su se čule u prijestonicama evropskih zemalja. Treba da se čuju i u BiH. Nasilje nije prihvatljivo", upozorila je visoka predstavnica.
U ovom trenutku, dodala je ona, BiH ozbiljno zaostaje dok se susjedne zemlje kreću dalje.

"Suštinski element je volja lidera u BiH. Iz tog razloga pozivam lidere da slušaju i preuzmu odgovornost i to odmah. Garantujem vam da će EU podržati sve napore političkog rukovodstva koji će donijeti napredak građanima", navela je Eštenova.

Prema njenim riječima, EU je proteklih godina uložila velike napore u pomaganju BiH i sada razmatra na koji način može pomoći još više.

"U predstojećim sedmicama održaću niz sastanaka sa državama članicama EU o BiH. Ovdje nije riječ o tome da se spusti ljestvica, već da vam se pomogne da je preskočite. U tom kontekstu razmatramo šire angažovanje da vam pomognemo da ove probleme riješite. Želimo da vidimo uspješnu BiH. Ali uspjeh kao i svuda počinje kod kuće", rekla je Eštonova.

Eštonova je u Sarajevo doputovala sinoć, a danas je imala niz razgovora sa najvišim zvaničnicima u BiH, predstavnicima institucija i civilnog sektora.

Poslije konferencije za novinare Eštonova je otputovala, a u slobodnom vremenu prošetala je Baščaršijom i posjetila obnovljenu zgradu Vijećnice.

(Tanjug, Foto: MIP BiH)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE