• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Smijenjen Fahrudin Radončić

Predstavnički dom Parlamentarne skuštine BiH, na inicijativu poslanika SDA, smijenio je danas ministra bezbjednosti BiH Fahrudina Radončića.

Za ovu odluku glasalo je 28 poslanika, protiv je bilo devet, a uzdržanih pet. Protiv su bili poslanici iz HDZ BiH, HDZ 1990 i HSP-a. Uzdržani su bili poslanici iz Stranke za BiH, DNZ-a, Narodne stranke "Radom za boljitak" i poslanik SNSD-a Milorad Živković.

Odluku o Radončićevoj smjeni treba da potvrdi i Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Poslanici Saveza za bolju budućnost (SBB) BiH, tokom rasprave usprotivili su se inicijativi SDA za smjenu ministra bezbjednosti BiH, ističući da Radončić nije odgovoran za vandalizam na protestima građana u Sarajevu, nego je zaslužan za sprečavanje "ukrajinskog scenarija u BiH".

Predsjednik Kluba poslanika SDA Asim Sarajlić obrazložio je ovu incijativu na sjednici Predstavničkog doma BiH, ističući da Radončić nije preduzeo ono što je bilo u njegovoj nadležnosti da bi građani i objekti bili zaštićeni prilikom demonstracija u Federaciji BiH 7. februara.

Prema njegovim riječima, tada je bezbjednosna situacija bila znatno narušena i da Radončić samo zbog te činjenice treba da, zbog moralnih razloga, podnese ostavku.

I poslanici iz SDP BiH najavili su da će glasati za Radončićevu smjenu.

Mirsad Đugum iz SBB-a rekao je u ime Kluba poslanika SBB-a da zahtjev SDA za Radončićevu smjenu nije opravdan, jer je provodio aktivnosti u vezi sa ovlaštenjima koja ima kao ministar bezbjednosti BiH.

Đugum smatra da su očekivanja i zahtjevi da ministar bezbjednosti BiH formira krizni štab zbog problema na nivou Federacije BiH bili antiustavni, pa čak i moguća zamka za Radončića.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE