• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nema izolovanog pristupa EU prema BiH

EU će imati novi pristup prema BiH, ali i prema ostalim zemljama zapadnog Balkana, izjavio Vjekoslav Bevanda

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Vjekoslav Bevanda potvrio da je danas da će EU imati novi pristup prema BiH, ali i prema ostalim zemljama zapadnog Balkana, kako je i najavljeno nedavno na konferenciji Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u Londonu.

"Na toj konferenciji date su naznake kakav bi taj pristup EU trebalo da bude. BiH je u istom položaju sa ostalih šest zemlja. Nema izolovanog pristupa za BiH, ona je u sklopu novog pristupa i svi ćemo se `takmičiti` pod istim uslovima", rekao je Bevanda na konferenciji za novinare.

Govoreći o jučerašnjem sastanku sa visokim predstavnikom EU za spoljnu politiku i bezbjednost Ketrin Ešton, Bevanda je naveo da su delegirane tri teme, od kojih se prva odnosila na bezbjednosnu situaciju, posebno u kontekstu demonstracija koje su počele 7. februara.

"Konstatovano je da je dijalog i saradnja sa civilnim društvom na niskom nivou i razgovarano je kako tražiti rješenja da se to kanalizuje i poboljša komunikacija u interesu svih nas", rekao je predsjedavajući Savjeta ministara BiH nakon sastanka sa generalnim direktorom Generalnog direktorata za proširenje Evropske komisije Kristijanom Danijelsonom.

On je istakao da političari moraju ozbiljnije shvatiti najavljeni novi pristup EU. "Odgovornost je na ljudima koji obavljaju dužnost na svim nivoima", rekao je Bevanda.

On je ocijenio da je Eštonova juče stekla realnu sliku o BiH. "Naklonost EU prema BiH nije upitna, ali je pitanje da li ćemo se mi uozbiljiti i kako ćemo pristupiti", konstatovao je predsjedavajući Savjeta ministara BiH.

Bevanda podsjeća da je bilo riječi i o debolokadi programa IPA. "Razmijenjena su mišljenja i o energetskim potencijalima, dovršetku Koridora `Pet ce`, jadransko–jonskom gasovodu, ali i podršci i podsticaju malim i srednjim preduzećima", rekao je Bevanda i dodao da je razgovarano o funkcionisanju policije, tužilašava i sudova.

Na jučerašnjem sastanku sa Eštonovom, ali i današnjem sastanku sa Danijelsonom, razgovarano je i o mehanizmu kooridinacije. Bevanda je ukazao na neodgovornost ljudi koji vode radne grupe za mehanizam koordinacije, a dio su pododbora.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE