• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Radončić: SDA i SDP sklopili „pakt s đavolom“

Radončić kaže da su Izetbegović i Lagumdžija napravili "pakt sa đavolom" i učinili od lidera SNSD-a Milorada Dodika najjačeg političara u BiH.

Nakon višenedeljnih protesta građana Sarajeva, poseta najviših evropskih zvaničnika - komesara za proširenje Štefana Filea i šefice diplomatije Ketrin Ešton i najavljenog novog pristupa EU prema BiH, vijest dana u domaćim medijima je smjena ministra bezbjednosti Fahrudina Radončića.

Radončić je u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH smijenjen većinom glasova, na inicijativu poslaničkog Kluba Stranke demokratske akcije (SDA) zbog toga jer, kako tvrde, ništa nije učinio da spriječi rušilačke demonstracije u više gradova Federacije BiH i Sarajevu 7. februara, kada su gorele zgrade više kantonalnih vlada i Predsedništva BiH.

Radončić je nakon glasanja u parlamentu ponovio da nije imao nadležnosti da bilo šta preduzima s obzirom na to da su za javni red i mir zadužene entitetske službe bezbjednosti. Iz SDA tvrde drugačije.

Za sarajevski portal Klix. ba Radončić je potom izjavio da je su Izetbegović i Lagumdžija napravili "pakt sa đavolom" i učinili od predsjednika Republike Srpske i lidera SNSD-a Milorada Dodika najjačeg političara u BiH.

On tvrdi da njegova smjena ima svoju cijenu i da se ogleda u "poklanjanju energetskih resursa Srednje Drine i drugih tajnih dogovora koji će uskoro izaći na vidjelo".

"Prodali su poziciju ministra bezbednosti Dodiku i nepotrebno mu dali resurse i uticaj. Od Dodika su napravili najjačeg političara u BiH, što za ovu zemlju apsolutno nije dobro", rekao je Radončić.

Njemački radio Dojče vele javlja da „neki vjeruju da se radi o političkom samoubistvu SDP-a i SDA“, a dva HDZ-a u BiH da je riječ o unutarbošnjačkom sukobu, zbog čega su oni bili protiv Radončićeve smjene.

"Ja sam danas, na svoje zadovoljstvo, smijenjen od onih koji se boje naroda i onih koji se boje antikorupcijske borbe. Ja sam kao ministar gurnuo grudvu niz brdo i ta grudva borbe protiv korupcije je sve veća. Vi mene na vrhu brda možete strijeljati, smijeniti me, ali grudva je krenula i jako sam ponosan što se to dešava. Raduje me njihov strah", rekao je Radončić.

Radončić najavljuje da će njegov Savez za bolju budućnost BiH sada djelovati isključivo kao opozicija pa se postavlja pitanje ko čini vlast, odnosno većinu i ima li je uopšte. Prije ulaska SBB-a BiH u vlast na državnom nivou tu većinu je činila SDA, uz ostale partije, te će ona sada najvjerovatnije ponovo djelovati unutar vladajuće šestorke, tačnije šest lidera.

Smjena Radončića predstavlja njegov odličan i najjači predizborni adut, smatra politički analitičar Enver Kazaz: „Ukoliko postoji političko samoubistvo u BiH onda su ga učinili (Zlatko) Lagumdžija i (Bakir) Izetbegović. Bez obzira na sve optužbe o upetljanosti Radončićeve stranke u demonstracije u FBIH i njegove izjave da on ne želi da tuče narod, ovaj momenat u kojem ga Lagumdžija i Izetbegović smenjuju predstavlja potpun trijumf Radončičeve politike. Kako će im u oktobru ovu grešku naplatiti Radončić!“

Samo dan nakon posjete visoke predstavnice za spoljnu politiku EU Ketrin Ešton i razgovora o budućnosti BiH koja treba „da se bržim stopama kreće naprijed“, BiH je u novoj krizi.

Nema vladajuće većine, ne zna se ko djeluje kao pozicija a ko kao opozicija. Ono što je izvjesno je da će takav scenario ostati do oktobra, odnosno do novih izbora.

„Smena Radončića nema veze sa tim šta je on radio ili ne, već sa personalnim trouglom Lagumdžija, Izetbegović, Radončić. To znači povratak SDA u vlast, a to je neozbiljno, ali takva je BiH. Ko je opozicija a ko pozicija ne zna se bez mudraca. Svi mudruju i fingiraju zakonodavnu i izvršnu vlast“, tvrdi profesor iz Mostara Slavo Kukić.

Sarajevski “Dnevni avaz“ piše da su Izetbegović i Lagumdžija sa svojim partijskim mašinerijama spinovali i širili laži o Radončiću kao tobožnjem „srpskom igraču“ u BiH. Glasanje u parlamentu je, međutim, tu bezočnu podvalu raspršilo kao balon od sapunice, piše list i ukazuje da su na transparentima, koje građani drže pred zgradom Predsedništva BiH i na drugim mjestima širom Federacije BiH, ispisani zahtjevi za smjenu i ultimativni odlazak Izetbegovića, Lagumdžije, Nikšića.

Radončić je smijenjen sa 28 glasova za (SDA, SDP, SNSD, SDS, PDP), devet protiv (SBB, HDZ, HDZ1990, HSP), te pet uzdržanih (SBiH, DNZ, NSRzB).

Mladen Bosić, šef Kluba poslanika SDS-a u Predstavničkom domu BiH, čija je stranka glasala za smjenu Radončića novinarima je nakon toga rekao da iza svake smjene zvaničnika u BiH stoje Dodik i Lagumdžija.
„Sve smjene su rezultat dogovora Dodik-Lagumdžija, pa tako njih dvojica stoje i iza inicijative za smjenu Radončića. Stoga, i za stanje u državi najodgovorniji su predsjednici SDP-a i SNSD-a“, kazao je Bosić".

Odluka o smeni Radončića biće važeća nakon što je potvrdi Dom naroda u Parlamentarnoj skupštini BiH.

(Tanjug, foto: Avaz)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE