• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Čović: Zajednički kandidat za Predsjedništvo

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović izjavio je danas da će Hrvatski narodni sabor (HNS) imati jednog kandidata za člana Predsjedništva BiH.

"Ko će to biti, to je stvar pregovora. Više puta smo kazali da će sve stranke okupljene oko predsjedništva HNS-a podržati jednog kandidata. Na taj način stvaramo ambijent da hrvatski narod izabere svog člana Predsjedništva BiH", rekao je Čović nakon današnje sjednice Predsjedništva HNS-a održane u Mostaru.

Dogovori o zajedničkom nastupu na izborima biće nastavljeni 20. marta na sjednici HNS-a, kada bi, prema Čoviću, trebalo da budu završeni.

On je naveo da bi sve stranke HNS-a trebalo da stvore tehničke preduslove da zajedno izađu na izbore na svim nivoima, a eventualno ostave prostor da se u nekim kantonima to drugačije uredi.

Čović je rekao da je na današnjoj sjednici većina bila mišljenja da bi i u tim kantonima trebalo izaći zajedno, uz moguću žrtvu jednog kompenzacionog mandata.

Na sjednici HNS-a istaknuto je da su se posljednjih dana pojavili određeni nesporazumi, jer je u Republici Srpskoj bilo dogovora oko toga da određene stranke iz HNS-a pregovaraju zajedno sa strankama koje ne čine HNS.

U tom kontekstu, vrlo jasno je poručeno da ne postoji nikakva mogućnost da članice HNS-a prave koalicije bilo gdje bez saglasnosti HNS-a, pa tako i te pregovore smatraju isključivo privatnim razgovorima.

Čović je istakao da su pozvane sve kantonalne vlade i svi predstavnici zakonodavne vlasti u FBiH da se oštro suprotstave bilo kojoj formi centralizacije u ovom entitetu, koju danas, prema njegovim riječima, provode bošnjačke stranke.

On smatra da se sve to provodi pod plaštom rješavanja određenih socijalnih i drugih problema, koje s pravom iznose građani BiH.

Prema njemu, evidentno je da u BiH i dalje postoje suprotstavljena tri koncepta – pokušaj podjele odnosa, drugi je centralizacija i stvaranje unitarnog uređenja i treći, ono što pokušava zagovarati hrvatska strana i HDZ BiH i HNS, da se nađe odnos kolektivnog, etničkog i građanskog u BiH koji će osigurati apsolutnu ravnopravnost.

Sjednici HNS-a danas nije prisustvovao predsjednik HDZ-a 1990 Martin Raguž, koji se zbog zdravstvenih problema nalazi na oporavku u Fojnici.

Raguž je ranije rekao da tek treba otvoriti političke pregovore o zajedničkom nastupu stranaka okupljenih oko HNS.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE