• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ešdaun: Rusija podstiče izlazak RS iz BiH

Nekadašnji visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Pedi Ešdaun smatra da Rusija podstiče RS da se odvoji od BiH.

Kako navodi britanski list "The Guardian", Ešdaun je tokom obraćanja u britanskom parlamentu Doma lordova, gdje se govorilo i o političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini, istakao da Rusija otvoreno podstiče i podržava podjelu BiH, javlja Anadolija.

"Da li ste svjesni dokaza koji su se pojavili da se Rusija direktno miješa u unutrašnja pitanja u BiH na način koji jedino može da utiče na podsticanje secesionističkih tendencija Srba u BiH?", istakao je Ešdaun.

On je, prema pisanju "The Guardiana", od vlade Velike Britanije zatražio da učini sve napore kako bi Evropska unija učinila mnogo više da spriječi takav scenario u BiH.

"S obzirom na krhkost BiH i njenu cijelu istoriju, zar to nije pokušaj da se ona uvuče u širu ukrajinsku krizu, što bi bila velika neodgovornost? Šta će vlada Velike Britanije uraditi da ohrabri Evropsku uniju da preduzme odlučnije korake u vezi s Bosnom", kazao je Ešdaun.

Ostali članovi britanskog parlamenta su poručili kako Velika Britanija treba učiniti sve moguće napore kako bi se spriječila eskalacije krize u Ukrajini, ali i bilo gdje u Evropi.

Prema pisanju lista "The Guardian", Ešdaun će u utorak naredne sedmice boraviti u posjeti Sarajevu, gdje će govoriti i o političkoj krizi u BiH kao i o ambicijama Rusije da podstakne RS da se odvoji od BiH.

Nakon ove izjave oglasili su se i analitički krugovi iz Sarajeva. Mogu se čuti mišljenja da bi odvajanje Srpske dovelo do konflikta, ali i da je taj entitet "beznačajni administrativni dio BiH".

Tako Neven Kazazović, vojno-politički analitičar iz Sarajeva, za Anadoliju tvrdi da nije moguće da se entitet RS odvoji od BiH. Vjeruje da bi to cijelu regiju Balkana vratilo u 1990-te kada su se na ovim prostorima vodili krvavi sukobi koji su odnijeli više od 100.000 života u BiH.

„Nije moguće da se Republika Srpska odvoji i da se BiH podijeli. Cjelovitost BiH je zaštićena na jedan drugi način, i odvajanje RS nije moguće. Takođe, odvajanje RS-a bi cijeli region dovelo u vrlo kritičnu situaciju“, kazao je on.

Prema ocjeni Kazazovića, prenosi Anadolija, svaki pokušaj podjele BiH i odvajanje RS-a od BiH bi direktno uzrokovali novi ratni konflikt između Bošnjaka i Srba.

„Svako odvajanje RS-a bi vodilo novim sukobima i ratu. Ono što se na Krimu dešava mirno, organizovanje referenduma, u BiH se to ne bi desilo mirno. U taj rat bi bili onda uvučeni i Srbija, Hrvatska, ali i cijela Evropa“, ističe Kazazović.

Predsjednik Bošnjačke zajednice kulture "Preporod" i profesor Fakulteta političkih nauka u Sarajevu Senadin Lavić za Anadoliju napominje da je državnost i nedjeljivost BiH neupitna.

Kako je naveo, po Ustavu i zakonima BiH, RS ne može organizovati jednostrani referendum kojim bi se odvojila od BiH.

"Mnogi možda ne znaju, ali po ustavu BiH, u RS-u je nemoguće da se organizuje referendum. RS je samo jedan beznačajni administrativni dio države BiH. Sva državno-pravna pitanja se rješavaju na nivou BiH", smatra Lavić.

(MONDO/agencije, Foto: Arhiva)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE