• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Upitna potvrda odluke o smjeni Radončića

Potvrda odluke o smjeni ministra bezbjednosti Fahrudina Radončića mogla bi biti dovedena u pitanje.

Potvrda odluke o smjeni ministra bezbjednosti Fahrudina Radončića u Domu naroda Parlamenta BiH mogla bi biti dovedena u pitanje s obzirom na to da se zasjedanje tog doma ne očekuje do oktobarskih izbora.

Dom naroda, inače, ne zasjeda već neko vrijeme zbog oprečnih stavova parlamentarnih stranaka o zakonima o prebivalištu i boravištu državljana BiH.

Ne treba zaboraviti ni činjenicu da Kolegijum tog skupštinskog doma, koji odlučuje o sjednicama i dnevnom redu, već neko vrijeme ne zasjeda u punom sastavu zbog bolesti potpredsjednika Sulejmana Tihića, koji je i predsjednik SDA, koja je tražila Radončićevu smjenu.

Zato je, kako piše zagrebački "Večernji list", u izdanju za BiH, veliko pitanje hoće li odluka o smjeni Radončića u Predstavničkom domu Parlamenta BiH biti potvrđena u Domu naroda do izbora, koji će u BiH biti održani sredinom oktobra.

U međuvremenu Radončićeva stranka Savez za bolju budućnost (SBB) BiH dala je juče punu podršku svom predsjedniku, ali je i oštro kritikovala SDP i SDA.

SBB se očito sprema za ulogu vođe opozicije u BiH, ali će prethodno morati da pričeka na rasplet situacije u Domu naroda.

Iz stranaka koje su u Zastupničkom domu izglasale Radončićevu smjenu, pre svih SDA i SDP, smatraju da bi tu odluku što prije trebalo potvrditi i u Domu naroda. Šef Kluba Bošnjaka u Domu naroda Halid Genjac (SDA) kaže da smjena Radončića ne bi trebalo da bude dovedena u pitanje u Domu naroda, ako stranke koje su za to glasale u Zastupničkom domu, ostanu pri ranijem stavu.

Tu je, napominje list, i protivljenje mnogih relevantnih političkih faktora koji upozoravaju da smjena Radončića sa pozicije ministra bezbjednosti samo dodatno destabilizuje vlast u BiH.

Mnogi već sada, naime, spominju moguću reprizu "slučaja (Mladen) Ivanić" od prije desetak godina kada razrješenje ministra spoljnih poslova nikada nije verifikovano u Parlamentu.

Tako se lako može dogoditi da Radončić ostane ministar sve do oktobarskih izbora.

Ipak, čak i ako se relativno brzo izglasa Radončićeva smjena ostaje pitanje hoće li i ko biti imenovan da ga zamjeni na toj funciji, kao i da li uopšte postoji parlamentarna većina na državnom nivou.

Ukoliko odluka o smjeni bude potvrđena, SBB u tom slučaju definitivno prelazi u opoziciju, a iz SDA poručuju da nisu zainteresovani ni za ponovni ulazak u Savjet ministara, kao ni za učestvovanje u parlamentarnoj većini.

U tom slučaju u parlamentarnoj većini ostale bi četiri stranke - SDP, SNSD, HDZ BiH i HDZ 1990. koje zajedno imaju 21 zastupnika, odnosno jednog manje od potrebne natpolovične većine.

Stoga bi, piše "Večernji", najbezbolnije rješenje bilo da Radončić ostane ministar, a njegova stranka formalni dio parlamentarne većine do kraja ovog izbornog mandata.

(Srna, Foto: Arhiva)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE