• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Incko: Promijeniti mišljenje o "Dejtonu"

Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko izjavio je da u BiH treba promijeniti političko mišljenje da je Dejtonski sporazum izvor svakog problema.

 Incko: Promijeniti mišljenje o "Dejtonu" Izvor: MONDO

On je istakao da je činjenica da se dosta toga može unaprijediti ukoliko se više pažnje posveti praktičnom upravljanju, dodajući da mu takvo razmišljanje uvijek padne na pamet kada vidi veliki broj plastičnih boca na sarajevskoj Miljacki, kao i drugim rijekama u BiH.

"Te boce nisu tu ni zbog Dejtona, ni zbog /predsjednik Vlade Republike Srpske Milorada/ Dodika, one su tu, jer se ne čisti pred vlastitim pragom, a problem se traži kod nekog drugog", naglasio je Incko.

On je ocijenio da su za stanje u BiH odgovorni i međunarodna zajednica i građani, jer bonska ovlaštenja imaju svi i kada su izbori svako može dati svoj glas i učini da politička situacija bude bolja.

Incko je ocijenio da je u ustavnoj reformi najvažnije da BiH efikansije funkcioniše i da se svaki narod osjeća lagodno i dobro.

"Međunarodna zajednica ima istu poruku i to će simbolično doći do izražaja kada u BiH zajedno dođu američki potpredsjednik Džozef Bajden i visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Havijer Solana", rekao je Incko na sesiji "Krug 99" u Sarajevu.

On je poručio da je od suštinskog značaja odvojiti evropske integracije od dnevnopolitičkog manevrisanja i dodao da je potrebno da se u parlamentu BiH ubrza razmatranje zakona koji se tiču EU.

Prema njegovom mišljenju, potrebno je ojačati zajedničku komisiju za evroatlanske integracije, jer samo jaka komisija može raditi efikasnije i brže.

Govoreći o viznom režimu, Incko je podsjetio da BiH od 174 uslova nije ispunila još 21, među kojima su i, kako je rekao, četiri komplikovana zakona.

Incko je dodao da BiH može to završiti, jer su isto uradile i Srbija i Makedonija.

"Konsenzus je moguć i mora biti moguć, jer on donosi rezultate", rekao je Incko.

Prema njegovom mišljenju, BiH ima resurse koji njenu ekonomiju mogu učiniti konkuretnom, jer, koristeći potencijale koje ima, BiH bi otvorila i nova radna mjesta i ostvarila pozitivan ekonomski rast.

"To nije nemoguće, jer BiH nije iskoristila hidropotencijale, šumarstvo, proizvodnju namještaja, poljoprivredu, a mogla bi eksploatisati i meso umjesto što ga izvozi", rekao je Incko.

On je ocijenio da BiH ima odlične uslove za razvoj turizma i dodao da trenutno radi na projektu da turiste penzionere iz Njemačke dovede u BiH u mjestu gdje je u opticaju njihova valuta.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE