• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dodik: RS će vratiti prenesene nadležnosti

Predsjednik RS rekao je da unitarna BiH sa većim ovlaštenjima Sarajeva nikada neće postojati, te da je sigurno da će RS vratiti prenesene nadležnosti.

Milorad Dodik je poručio da, ukoliko ovlaštenja budu vraćena, Republika Srpska neće izaći iz BiH, dok će u suprotnom jačati uvjerenje Srpske da mora ići dalje.

Predsjednik Srpske je, nakon sastanka sa ambasadorom Ruske Federacije u BiH Aleksandrom Bocan-Harčenkom u Banjaluci, rekao novinarima da se Republika Srpska zalaže za poštivanje izvornog Dejtonskog sporazuma.

Govoreći o pravu na samoopredjeljenje, povodom referenduma održanog na Krimu, Dodik je naglasio da je pravo na samoopredjeljenje bilo i pravo Bošnjaka u BiH devedesetih godine, kada su željeli da to pravo afirmišu u uslovima odvajanja od Jugoslavije, da su, koristeći to pravo, predstavljali sebe kao predstavnike cijele BiH i doveli do stereotipa o tome da se formira BiH sa unutrašnjim protivrječnostima i nažalost do rata.

Dodik je naglasio da su svi napori međunarodne zajednice i visokih predstavnika ka unitarizaciji BiH predstavljali klasična kršenja međunarodnog prava, čime su samo nametali iluziju koja se zove BiH.

"Međunarodni predstavnici su bili dužni da poštuju i provode Dejton, a oni su ga mijenjali. Sam /bivši visoki predstavnik u BiH Pedi/ Ešdaun je nakon mandata u svojoj knjizi napisao: 'Ja sam došao da promijenim Dejton', što bi trebala da bude dovoljna osnova za njegovo krivično gonjenje, jer je prekršio osnove međunarodnog parava", istakao je Dodik.

Prema njegovim riječima, međunarodni moćnici se malo vode međunarodnim pravom, jer da je tako, Pedi Ešdaun bi do sada bio u zatvoru.

"Naše poštivanje Dejtonskog mirovnog sporazuma isključivo se svodi na poštivanje slova tog sporazuma i Srpska ostaje pri tome. Mi nismo spremni da kršimo taj sporazum, ali želimo naša prava nazad i ne želimo da ovlaštenja koja su prenesena na Sarajevo ostanu tamo i jednog dana ćemo ih vratiti, u to budite sigurni", istakao je Dodik.

Kada je u pitanju moguće povlačenje paralele između nezavisnosti Krima i Kosova, Dodik je rekao da je Kosovo nelegitimno proglasilo nezavisnost, te da je odluku o tome donijela grupa ljudi bez referenduma, koja se proglasila skupštinom Kosova, a koja pri tome nije imala predstavnike iz svih dijelova Kosova.

"Da je Kosovo išlo procedurama kakve su danas na Krimu, ja bih i prije dvije, i prije pet godina izašao i rekao da je to pravo na samoopredjeljenje, jer želim da se to pravo afirmiše za sve ljude i narode", rekao je Dodik.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE