• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Komisija za "Sejdić-Finci" bez kvoruma

Sjednica komisije oba doma Parlamentarne skupštine BiH za provođenje odluke "Sejdić-Finci" nije održana zbog odsustva predstavnika stranaka iz RS

Sjednica Privremene zajedničke komisije oba doma Parlamentarne skupštine BiH za provođenje odluke Evropskog suda za ljudska prava u predmetu "Sejdić i Finci" nije održana danas u Sarajevu zbog nedostatka kvoruma, odnosno odsustva predstavnika stranaka iz Republike Srpske.

Prisutni članovi održali su radno-konsultativni sastanak na kojem je konstatovano da je predsjedavajući Komisije Šefik Džaferović primio pismo zastupnika Savjeta ministara BiH pred Evropskim sudom za ljudska prava Monike Mijić u vezi sa odlukom Komiteta ministara Savjeta Evrope o potrebi da BiH nastavi sa radom na provođenju odluke u slučaju "Sejdić-Finci".

"Komitet ministara Savjeta Evrope u zaključcima od 6. marta pozvao je vlasti u BiH da sačine konkretan plan do izbora u vezi sa provođenjem odluke i da im dostave taj plan", rekao je novinarima Džaferović nakon radno-konsultativnog sastanka.

On je dodao da će predsjedavajuće parlamentarnih domova informisati da je 17. marta primio pismo agenta BiH i da je na osnovu toga sazvao sjednicu Komisije, kao i o tome da nije bilo kvoruma za njeno održavanje, te da će zatražiti da se oba doma parlamenta izjasne o ovome.

Džaferović je podsjetio da je Komisija radila u dva navrata i da je sačinila dva izvještaja - krajem 2011. i u martu 2012. godine.

"Domovi Parlamenarne skupštine BiH odlučili su da treba sačekati dogovor političkih lidera i da se Komisija do tada sačuva, da se ne proglašava kraj njenog rada, kako bi ona dogovor lidera draftirala u ustavne amandmane", rekao je Džaferović.

Konstatujući da do sada nije postignut dogovor političkih lidera o rješavanju pitanja "Sejdić-Finci", on je napomenuo da nije uspio ni proces traženja dogovora koji je predvodila Evropska komisija.

Džaferović je naveo da je član Komisije Krstan Simić, srpski delegat u Domu naroda, opravdao svoje odsustvo.

"Simić je poslao pismo u kojem je iznio stav da se mora završiti procedura po amandmanima koji se nalaze u parlamentarnoj proceduri, pa tek onda govoriti o nastavku rada Komisije", precizirao je Džaferović.

Na zajedničkoj sjednici Predstavničkog i Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH 21. januara razmatrani su prijedlozi amandmana političkih stranaka na Ustav BiH za provođenje odluke Evropskog suda za ljudska prava u slučaju "Sejdić-Finci".

Uzimajući u obzir da su u to vrijeme trajali politički dogovori pod okriljem EU, usvojen je zaključak da prijedlozi amandmana budu dostavljeni Zajedničkom kolegijumu oba parlamentarna doma koji će zajedno sa predlagačima i privremenom parlamentarnom Komisijom pripremiti naredne korake s ciljem usvajanja amandmana na Ustav u skladu sa rezultatom političkih dogovora.

U privremenoj komisiji su predstavnici svih parlamentarnih stranaka, a kvorum za njen rad obezbjeđuje se prisustvom predstavnika stranaka koje imaju dovoljnu većinu u Predstavničkom i Domu naroda za promjenu Ustava BiH.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE