• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ruski ambasador pohvalio Dodika

Rusija zahvalna predsjedniku RS Miloradu Dodiku što dobro ocjenjuje situaciju u vezi sa pitanjem Krima, izjavio Bocan-Harčenko

Ambasador Ruske Federacije u BiH Aleksandar Bocan-Harčenko izjavio je da je Rusija zahvalna predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku što dobro ocjenjuje objektivnu situaciju u vezi sa pitanjem Krima.

"Vjerujem da i kod drugih ima razumijevanja ove cijele priče, samo je stvar ili recimo problem koliko je efikasan napor i pritisak od Zapada. Dodik izdržava taj pritisak i uprkos njemu objektivno ocjenjuje situaciju i daje svoje mišljenje koje se podudara sa ruskim, jer je objektivno", ocijenio je Bocan-Harčenko.

On je za današnje sarajevsko "Oslobođenje" rekao da to ne znači da se rusko mišljenje uvijek podudara sa Dodikovim.

Kada je riječ o poređenju Krima sa Kosovom, Bocan-Harčenko kaže da Rusija na Krimu nije napravila presedan, već da je to bio odgovor i to u skladu sa Ustavom i međunarodnim pravom.

"Sve je potpuno legitimno. Mi smo pričali i ranije, još 2007. i 2008. da će Kosovo stvoriti presedan i populacija Krima je iskoristila taj presedan, pri čemu je ovo što se tiče Krima potpuno legitimno za razliku od Kosova", naglasio je Bocan-Harčenko.

Prema njegovim riječima, Rusija se ne plaši sankcija ili izbacivanja iz Grupe G8.

"Teško je sada prema bilo kojoj zemlji uvesti sankcije, a kamoli prema Rusiji, koja je uključena u globalnu trgovinu, ekonomski razvoj, sva ekonomska dešavanja", istakao je Bocan-Harčenko.

Podsjećajući da je privreda Rusije prisno povezana sa EU, on je zaključio da je veliko pitanje koja bi strana snosila veću štetu od ekonomskih sankcija.

Ruski ambasador u BiH je poručio da je sve ovo apsolutno štetna priča i da nije izbor Rusije.

"Naš izbor je da sarađujemo dalje, da radimo na ekonomiji i unapređujemo politički dijalog i da svi od toga imamo koristi", poručio je Bocan-Harčenko.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE