• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Banjaluka: Koncert za djecu sa autizmom

Humanitarni koncert s ciljem prikupljanja novca za rad sa djecom autističnog spektra održaće se 2. aprila u Dječijem pozorištu Republike Srpske.

U Banjaluci će 2. aprila povodom Svjetskog dana osoba sa autizmom biti održan humanitarni koncert s ciljem prikupljanja novca za rad Centra za edukaciju "Tvoja riječ", gdje se svakodnevno organizuje terapeutski rad sa djecom autističnog spektra.

Humanitarni koncert pod nazivom "Autizam govori srcem" biće održan u Dječijem pozorištu Republike Srpske. Karte su danas puštene u prodaju.

Koncertu će prethoditi tribina o autizmu "Otvorena vrata", koja će biti održana 1. aprila.

Aktivnosti koje će biti organizovane povodom Svjetskog dana osoba sa autizmom najavljene su danas na konferenciji za novinare u Banjaluci i tom prilikom je istaknuto da Ministarstvo porodice, omladine i sporta Republike Srpske podržava rad udruženja i organizacija usmjeren na dobrobit djece i porodice.

"Svakom djetetu treba omogućiti pravo na dostojanstvo, razvoj samopouzdanja i aktivno učešće u zajednici", rekla je viši stručni saradnik za studijsko-analitičke i istraživačke poslove u oblasti demografije u Ministarstvu Marijana Aćimovac.

Predsjednik Upravnog odbora Centra "Tvoja riječ" Olivera Ratković smatra poražavajućom činjenicu da na nivou BiH ne postoji zvanična institucija koja se isključivo bavi osobama sa autizmom već sve pada na teret roditelja.

"Naš najveći pomak je da su naši mališani upisani u osnovne škole, te da smo kontuiniranim i stručnim radom dobili pomake koji su teško mjerljivi i vidljivi", rekla je Ratkovićeva.

Direktor banjalučke Osnovne škole "Ivo Andrić" Željka Opačić rekla je da su 2012. godine u školu upisana djeca sa autizmom i cerebralnom paralizom, te da ovu obrazovnu ustanovu pohađa 15-tak djece sa poteškoćama u razvoju.

Ona je naglasila potrebu za stručnim kadrom, posebno defektologa i logopeda. "Jedan defektolog na 26 banjalučkih osnovnih škola nije dovoljan", istakla je Opačićeva.

Danijel Dakić ispred Službe za komunikaciju i promociju Radio-televizije Republike Srpske pozvao je sve medije da se uključe u medijsko praćenje da bi se podigla svijest javnosti o problemu autizma.

On je istakao da je javni servis prepoznao potrebu da posredstvom programskim sadržaja ponudi pažnja za sve slojeve društva sa problemima u razvoju, te najavio da će RTRS nastaviti da prati sve manifestacije od društvenog značaja s akcentom na humanitarne akcije.

Zlatni sponzor humanitarnog koncerta je kompanija "Nestro petrol" Banjaluka.
Zamjenik direktora za komercijalne poslove kompanije Aleksej Švalov rekao je da je ovo samo jedna od aktivnosti koju "Nestro petrol" provodi kako bi djeci sa autizmom pomogli da se što lakše integrišu u društvo.

"Svjedoci smo porasta potrošača našeg brenda `Nestro` i veoma je važno da nas građani prepoznaju ne samo po kvalitetu goriva i usluga već, i po društveno odgovornom pristupu prema zajednici", zaključio je Švalov.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE