• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Biskupi traže promjenu Dejtona

Biskupska konferencija BiH poručila je međunarodnim i domaćim predstavnicima vlasti da je neophodna promjena Dejtonskog sporazuma.

Biskupska konferencija BiH poručila je međunarodnim i domaćim predstavnicima vlasti da je neophodna promjena Dejtonskog sporazuma i da se odvaže na uređenje BiH koje će obezbijediti isti teritorijalno-politički status za sva tri konstitutivna naroda, te poštivanje ljudskih i građanskih prava svim stanovnicima BiH na svakom njenom dijelu.

Zaključak Biskupske konferencije, koja je zasjedala protekla dva dana u Mostaru, je da aktuelno stanje pokazuje da dejtonsko "nepravedno i neodrživo političko teritorijalno rješenje gura BiH u sve dublju krizu".

Biskup mostarsko-duvanjski Ratko Perić rekao je na konferenciji za novinare da su biskupi izrazili zajednički stav da sve ono što ima jedan od tri naroda treba da imaju svi - bilo da je riječ o pravima, odgovornostima, institucijama, zakonima, pa čak i političko-teritorijalno.

On je dodao da je stvar političara kako će to konkretno provesti. "Naše je da se držimo načela", naglasio je biskup Perić.

Predsjednik Biskupske konferencije BiH, biskup banjalučki Franjo Komarica rekao je da "nema jednog konstitutivnog naroda u pola zemlje" i da su za to krive sve garniture političkih zvaničnika, domaćih i međunarodnih, od početka rata.

"Mi smo protektorat, pod upravom međunarodne zajednice koja je pokazala svoje nedovoljno humano lice na našem području. I, koliko je meni rečeno na mnogo mjesta u inostranstvu, ovdje se ciljano drži kontrolisani haos", istakao je Komarica.

On je dodao da se domaći političari ne bi mogli do sada ovako ponašati da im se to "ne dozvoljava, pa čak i gura, od osoba izvan BiH".

Komarica je naveo da su mu još 1996. godine međunarodni zvaničnici i "veliki svjetski igrači", pa i potpisnici, rekli da je "Dejton samo prvo poluvrijeme i da je planiran Dejton jedan, Dejton dva i Dejton tri".

"Davno su ti ljudi otišli s političke scene, a mi smo ostali u jarku", rekao je Komarica.

Biskupi su na koferenciji govorili i o povratku Hrvata na prijeratna ognjišta, kao i o sve većem problemu iseljavanja mladih iz BiH.

(Srna, Foto: bhrt)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE