• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Borci: Tu smo da branimo, a ne da rušimo RS

Demobilisani borci VRS u Banjaluci ponovo zatražili smjenu predsjednika BORS-a Pantelije Ćurguza i poručili da oni ne ruše ono što su stvorili.

Oko hiljadu demobilisanih boraca okupilo se na mirnom protestu u parku Mladen Stojanović, s obzirom da su Zakonom o javnim okupljanjima zabranjeni protesti ispred najvažnijih institucija RS.

Protest je organizovan, jer zahtjevi boraca, njih 15, sa protesta održanih 28. februara nisu ispunjeni, a osnovni zahtjev je smjena predsjednika Boračke organizacije, Pantelije Ćurguza.



Osim Boraca iz Banjaluke, na protestu su i ratni veterani iz drugih gradova, poput Kneževa, Gradiške, Doboja.

Predsjednik Udruženja veterena Republike Srpske Duško Vukotić rekao je da će Štab nezadovoljnih boraca sutra uputiti zvaničan zahtjev za neopozivu ostavku Ćurguza i da će, ako to ne uradi, nezadovoljni borci provesti sopstvene izbore i nametnuti se kao ravnopravan partner vlasti.

Vukotić je prenio zahtjev Štaba Ministarstvu rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske da objavi spisak ko prima novac iz budžeta po osnovu pripadnosti boračkoj populaciji i da konačno bude obavljena revizija kategorizacije boraca.

"Tražimo da resor boračko-invalidske zaštite bude posebno ministarstvo i da konačno vlast krene u obračun sa kriminalom i korupcijom", naglasio je Vukotić.

On je dodao da se nezadovoljni borci neće zaustaviti sve dok bar po jedan član porodica boraca ne bude zaposlen.

Vukotić je najavio da će se na sljedećem okupljanju nezadovoljni borci uputiti prema zgradama Narodne skupštine i Vlade Republike Srpske, sa zahtjevom da bude objavljeno šta je ispunjeno od njihovih zahtjeva koje će, kako navodi, uredno protokolisati.

On je ponovio i zahtjev za smjenu načelnika Odjeljenja za stambeno-komunalne poslove u Gradskoj upravi Banjaluke Zorana Novakovića zbog, kako je naveo, učešća u "Zboru narodne garde" Hrvatske.

Okupljeni borci poručuju da u svojim lokalnim boračkim organizacijama paze na provođenje izbora u Boračkoj organizaciji "kako se ne bi desilo da ovu populaciju predstavlja Ćurguz i njemu slični".

Okupljenima se obratio i Aco Prelić.



On je između ostalog pozvao premijerku RS Željku Cvijanović da dođe i sasluša borce i da im se obrati, a na pomen njenog imena uslijedili su glasni zvižduci okupljenih.

“Onima što nas prozivaju da smo nečiji plaćenici, i da smo neprijatelji Republike Srpske, naše zemlje, koju smo mi stvorili, red je da kažemo ko su rušioci i neprijatelji RS – to su ljudi koji su pozapošljavali svoju djecu i rođake, a za naše nema posla. Ne vjerujte predsjedniku i premijerki koji vam se obraćaju iz crnih limuzina, nego vjerujte svom praznom stomaku i praznom frižideru. Vjerujte svojoj djeci kojoj je ukradena budućnost”, istakao je Prelić.

Borci iz nekoliko gradova RS poručili su vlastima da nije u redu da oni koji su stvorili RS budu optuženi za njeno rušenje.

“Danas smo se okupili da branimo RS, a ne da je rušimo”, složni su svi učesnici današnjih protesta, koji kažu da im je dogorjelo “do noktiju”, da su izgubili dostojanstvo, i da su zaboravljeni od svih.

Došli smo danas, jer smo nezadovoljni, nemamo posla, nemamo od čega da živimo, nemamo nikakvih primanja. Zaboravila nas država, vlast, svi. Kome god da se obratimo, nikog nije briga za nas, kao da ne postojimo. A kad smo trebali ratovati i boriti se za ovu državu, tad smo im trebali…”, kaže za MONDO jedan od demobilisanih boraca, koji je došao na skup iz Javorana, Božo Jukić.

Božo kaže da mu je borački dodatak od 140 KM godišnje jedini novac koji ima.

Učesnici današnjeg protesta su ponovili stav da je odlazak Pantelije Ćurguza sa čela Boračke organizacije RS neophodan, te uputili kritike na račun predsjednika Boračke organizacije Grada Banjaluka, Gorana Rogića, optužujući ga za nepotizam.

Borci su poručili opozicionim partijama u RS da ne zapostavljaju demobilisane borce u svojim lokalnim zajednicama, jer bez njih ne bi bilo Republike Srpske.



Neki od boraca nosili su transparente sa porukama upućenoj vlasti i Boračkoj organizaciji RS, poput ove "Hoću da živim kao svi normalni ljudi".

Premijerka Željka Cvijanović, ranije je govoreći o zahtjevima štaba nezadovoljnih bivših boraca, rekla je da neki nisu realni, te da je bilo određenih političkih zahtjeva, među kojima je ukidanje imuniteta svim političarima, kao i izmjena Zakona o pravima boraca, ali ne i u kojem dijelu.

Rekla je i da pregovore žele s legitimnim predstavnicima boračkih kategorija.

Član Izvršnog odbora Glavnog odbora SNSD-a Dušanka Majkić izrazila je sumnju u dobre namjere Štaba nezadovoljnih boraca pozivom premijeru Republike Srpske Željki Cvijanović da dođe na razgovore sa njima u park "Mladen Stojanović".

Majkićeva je podsjetila na stav premijera Srpske da svi nesporazumi treba da se rješavaju dijalogom i da je spremna na razgovor sa svima.

"Ako je to sa dobrom namjerom, onda se zna gdje se ti razgovori vode, ali tražiti da predsjednica Vlade dođe u park prelazi sve granice dobrih namjera", rekla je Majkićeva.

(MONDO, foto: MONDO/V.Kerkez)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE