• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Obrad Kesić: Moguća je i konfederalna BiH

Državu BiH moguće je održati kroz federalizam, pa čak i konfederalizam, smatra Obrad Kesić, šef Predstavništva Republike Srpske u SAD

Šef Predstavništva Republike Srpske u SAD Obrad Kesić izjavio je da, zbog kosovskog presedana i događaja na Krimu, Zapad više ne može da garantuje da granice u Evropi neće biti mijenjane.

On smatra da se za Republiku Srpsku i Srbiju tu stvara prilika da, s jedne strane, budu most između Zapada i Rusije, ali i da se na Zapadu stvori veće razumijevanje za poziciju Republike Srpske.

"Mi ne znamo kako će ovo sve da se završi, ali postoji mogućnost da se interes Republike Srpske za veću samostalnost i vraćanje otetih nadležnosti lakše ostvari", rekao je Kesić za "Nezavisne novine".

On je pozvao i na oprez, ukazavši na to da Republika Srpska, BiH i Balkan ne bi trebalo da postanu "figura na šahovskoj tabli".

Govoreći o američkoj politici prema BiH, Kesić kaže da ona više ne privlači veću pažnju u Stejt departmentu i da se može reći da je, bar što se tiče američke diplomatije, BiH konačno postala "normalna" zemlja.

Kesić je naveo da njegovo iskustvo u Vašingtonu u posljednjih godinu-dvije govori da niko ne želi da se ozbiljno bavi rješavanjem problema u BiH.

On je ponovio da definitivno nema raspakivanja Dejtona, ističući da je ključno to što niko više ne zagovara visokocentralizovanu BiH, a do toga je došlo najviše zahvaljujući naporima koji su došli iz Republike Srpske.

"Čak smo doživjeli i to da Pedi Ešdaun, koji je najviše radio na centralizovanoj zemlji, sada priznaje da je opstanak BiH u decentralizaciji", rekao je Kesić.

"EU kao cjelina ima jednu ideju, svaka članica ima svoje mišljenje, SAD neko svoje... Ključno je da smo došli, najviše zahvaljujući RS, do toga da niko više ne zagovara visokocentralizovanu državu BiH. Sad treba da ih ubijedimo da se zajednička funkcionalna država zadrži kroz federalizam, pa čak i konfederalizam", smatra Kesić.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE