• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dodik: Evropa želi podanika od BiH

Predsjednik RS tvrdi da je ranije bio evrooptimista, ali da danas ne može da vjeruje u Evropu koja želi podanika od BiH

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da se lokalni političari u BiH ne bore za BiH, već da ispune uslove stranaca koji tu dođu, podsjetivši da je ranije bio evrooptimista, ali da danas ne može da vjeruje u Evropu koja želi podanika od BiH.

Dodik je istakao da BiH ne smije ući u EU dok ne bude konkurentna evropskoj privrednoj strukturi.

"Ipak, moramo misliti strateški i reći 'ovaj prostor se mora uključiti u evropske integracije'. Ali ja neću da idem tamo kao neko ko smatra da nešto dobija, a u suštini ne dobija", ističe predsjednik Srpske.

On je za agenciju Anadolija ocijenio da je najveći problem evroatlantskih integracija bivši visoki predstavnik u BiH Pedi Ešdaun, koji je donio zakone koji se ne mogu provesti, te ponovio da će Srpska održati referendum kada je riječ o članstvu u NATO.

"Ešdaun je u BiH nametao zakone mimo Ustava i Dejtonskog sporazuma. Najviše problema napravio je Bošnjacima, a kada dođe u Sarajevo - dobrodošao je", napomenuo je Dodik.

Predsjednik Srpske je rekao da Bošnjaci jesu najveći stradalnici u proteklom ratu što se tiče BiH, ali da su na prostoru bivše Jugoslavije najveći stradalnici Srbi.

"Mogu da razumijem i bol, tugu i frustracije, i kamo sreće da nije bilo rata. Mogu da razumijem da Bošnjaci misle da je fer bilo da NATO bombarduje Srbe, ali moram reći da mi Srbi smatramo da je to katastrofalno. Isto tako da je neko bombardovao Bošnjake, oni ne bi bili za tu vrstu strukture", navodi Dodik.

Komentarišući spekulacije da u BiH može doći opet do rata, Dodik je istakao da do toga neće doći i da postoje dva puta kojima se BiH može kretati.

"Imamo put da napravimo vlastitu strukturu. Da li se može napraviti takva BiH? Može. Da li se hoće? Neće. I, zato ta BiH ima izbor da se okupi oko ideje da sama odlučuje o sebi ili da se raziđe", naglasio je Dodik.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE