• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Klark: Ko voli Putina neka ide u Rusiju!

Bivši glavnokomandujući NATO-a Vesli Klark poručio onima u EU i BiH koji hvale Putina da idu u Rusiju, jer je to "velika zemlja, a Sibir ogroman"

"Korištenje sile protiv Srbije bilo je posljednje, ali baš posljednje sredstvo. NATO je morao reagovati kako bi zaštitio nedužne civile Kosova. Slobodan Milošević svojim djelima je isprovocirao vojnu akciju NATO-a. Mi smo ga upozoravali da to ne radi, nastojali smo da izbjegnemo upotrebu sile kroz razgovore, ali nije bilo efekta. Na kraju smo morali da intervenišemo", kaže u intervjuu za "Dnevni avaz" bivši general američke vojske i glavnokomandujući snaga NATO Vesli Klark.

Klark je danas uspješan investitor i bankar, kao i istaknuti pripadnik Demokratske stranke SAD. On za "Avaz" kaže da je vojnom intervencijom u Srbiji NATO donio mir i kraj jednog režima.

"Tom akcijom on je ojačao svoju ulogu na Balkanu, posebno u BiH. Danas Balkan izgleda bolje, ali još nemamo potreban nivo bezbjednosti u tom regionu. A to nemamo jer ekonomski rezultati nisu zadovoljavajući", kaže Klark.

On smatra da su posljednji događaji u Ukrajini podsjetili važne ljude koliko je bitno da se Evropa u cijelosti demokratizuje.

"Ono što sada vidimo u Ukrajini podsjeća na Balkan devedesetih. To samo pojačava važnost završetka procesa demokratizacije evropskog kontinenta. Dakle, za BiH nije loše da se ljudi podsjete što joj duguju. Mislim na ljude u važnim državama", naveo je. 

Klark kaže da ne misli samo SAD, ali i SAD među prvima.

"Njemačka je potrošila milijarde dolara na pomoć izbjeglicama iz BiH i sa Balkana. Sjećam se da su oni zahtijevali rješenje balkanskog problema. Šta Njemačka sada radi? Ništa! Oni treba da ekonomski djeluju, investiraju, otvaraju radna mjesta, čime će kreirati bezbjednost, napredak i stabilnost Balkana. BiH u dobroj mjeri zavisi o uspješnoj evoluciji u Srbiji. Čini mi se da je Srbija trenutno na dobrom putu. U takvom stanju politički sistem u BiH može prevladati duboke i bolne podjele koje je sada karakterizuju i zbog čega je blokiran ekonomski razvoj BiH", rekao je Klark.

Upitan koliko su reforme u Srbiji i nade koje se bude za region sada ugrožene djelovanjem Rusije, Klark kaže je da je i to dobra prilika za Zapad da se konsoliduje i postavi kao lider pozitivnih promjena. To plediranje na jake rusko-srpske odnose samo je bučni odjek ideja prošlosti, smatra on.

"Oni koji u Evropi, na Balkanu, u BiH pate za Putinom, hvale njegovu politiku, neka idu njemu. Siguran sam da će im se on obradovati i da će njima biti veoma dobro tamo. Ko želi Putina, neka ide u Rusiju. Velika je to zemlja, Sibir je ogroman. Ima mjesta", poručuje Klark.

Klark kaže da mu je veoma drago da će predsjednik Barak Obama posjetiti Brisel i razgovarati sa liderima EU.

"Sjedinjene Američke Države trebaju EU kao jakog igrača sa kojim mogu da odgovore na globalne izazove u Evropi, Evroaziji i drugim dijelovima svijeta. Jača Evropa u interesu je SAD", zaključio je Klark.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE