• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sud odgađa izjašnjavanje o grbovima FBiH

Sporni grbovi opština Bosanska Krupa, Cazin, Ključ, Velika Kladuša, Čelić, Breza, Visoko, Zenica, Posušje, Vogošća, Kupres i Županija posavska...

Ustavni sud BiH neće ni na plenarnoj sjednici, koja je zakazana za petak, 28. marta, razmatrati zahtjev za ocjenu ustavnosti 12 akata koji označavaju grbove i simbole pojedinih opština u Federaciji BiH, rečeno je Srni u ovoj prvosudnoj instituciji.

Navedeni akti neće biti razmatrani, iako su zahtjev za ocjenu ustavnosti, krajem novembra prošle godine, uputili poslanički klubovi SNSD-a, SP-PUP i DNS-a u parlamentu Republike Srpske.

Iz Ustavnog suda BiH navode da ovaj predmet nije uvršten u dnevni red naredne sjednice.

"Prema godišnjem rasporedu, sjednice se održavaju svaka dva mjeseca, a nakon ove, sjednica bi trebalo da bude održana u maju. Dnevni red se zaključuje osam dana prije održavanja sjednice“, pojašnjavaju u Ustavnom sudu BiH.

Poslanik SNSD-a u parlamentu Srpske Nikola Baštinac smatra da odgađanje donošenja odluke o ustavnosti akata u Federacije BiH proizilazi iz unutrašnjih problema, odnosno organizacije rada Ustavog suda BiH.

"Odluka u ovom predmetu je izvjesna i ona proizilazi iz ranijih odluka Ustavnog suda BiH o konstitutivnosti naroda. Simboli u Federaciji BiH su jednonacionalni i jednovjerski i poništavaju konstitutivnost druga dva naroda na teritoriji lokalnih zajednica“, rekao je Baštinac Srni.

On ističe da nije riječ o političkom pitanju, jer je odluka izvjesna. "Nadam se da će u toku ove godine Ustavi sud BiH odgovoriti na našu inicijativu“, navodi Baštinac.

Šef Kluba poslanika DNS-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Spomenka Stevanović ocjenjuje je da je Ustavni sud BiH spor u donošenjeu odluka.

„Osim sporosti, problem je što političke pozadine u BiH ima i u pravosudnom sistemu, što je nedopustivo. Ocjenu ustavnosti zatražili smo u novembru prošle godine, a taj predmet još nije razmatran što dovoljno govori o svemu“, rekla je Stevanovićeva Srni.

Poslanici SNSD-a, SP-PUP-a i DNS-a u parlamentu Srpske poslali su krajem novembra prošle godine Ustavnom sudu BiH zahtjev za ocjenu ustavnosti 12 akata koji označavaju grbove i simbole pojedinih opština u Federaciji BiH.

Od Ustavnog suda BiH zatraženo je da budu ocijenjene odluke o grbovima opština Bosanska Krupa, Cazin, Ključ, Velika Kladuša, Čelić, Breza, Visoko, Zenica, Posušje, Vogošća, Kupres i Županija posavska.

U simbolima navedenih lokalnih zajednica nalaze se vjerska ili jednonacionalna obilježja poput polumjeseca, šahovnice, obrisa džamija... u kojima se ne mogu prepoznati svi građani i narodi u BiH.

Pitanje grbova u Federacii BiH početkom 2011. godine pokrenuto je i na sjednici Kluba Srba u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH, ali do danas nije zauzet konačan stav po ovom pitanju.

(Srna, Foto: Bosanska Krupa, Kupres, Sarajevo - Stari grad i Velika Kladuša)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE