• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

BiH ne ispunjava uslove za vizne olakšice

Evropska komisija je u izvještaju uslovima koje su balkanske zemlje ispunile za ukidanje viza, zaključila da su BiH i Albanija još uvijek daleko.

 BiH ne ispunjava uslove za vizne olakšice Izvor: MONDO

Prema izvještaju, što se tiče Srbije i dalje ima "određenih teškoća".

Britanska medijska kuća BBC ističe da je izvještaj uručen češkom predsjedništvu EU i, prema najavama čeških funkcionera, među zemljama članicama odmah će početi razgovore o tome za koje zemlje Balkana će biti ukinute vize.

Zamjenik češkog ministra inostranih poslova Jan Pojar, koji je potvrdio da je izvještaj gotov, nije želio da govori o njegovom sadržaju, rekavši samo da dokument ima više stotina stranica i da su neke zemlje ostvarile veći a neke manji napredak.

Diplomate, koje nisu željele da budu imenovane, navode da je u izvještaju zaključeno da je Makedonija ispunila uslove za ukidanje viza za svoje građane i da bi za državljane Crne Gore takođe mogle da budu ukinute šengenske vize.

Iz evropskih diplomatskih izvora već neko vrijeme stižu nagovještaji da u komisiji postoji izvjestan stepen zabrinutosti zbog činjenice da će pravo na srpski pasoš imati kosovski Albanci, kao i građani Crne Gore i Republike Srpske koji su ostvarili pravo na dvojno državljanstvo.

U Evropskoj komisiji ističu da su im, prije nego što predlože ukidanje viza za državljane Srbije, potrebna dodatna tehnička pojašnjenja oko načina izdavanja i bezbjednosti srpskih pasoša.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE