• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Borci protestima poslali poruku Americi

Borci i građani održali su proteste na dan posjete američkog potpredsjednika Džozefa Bajdena.

 Borci protestima poslali poruku Americi Izvor: MONDO

Paljenjem svijeća za stradale Srbe u proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu na banjalučkom Trgu Krajine i u svim opštinama Srpske održani mirni protesti u organizaciji Boračke organizacije Republike Srpske zbog dolaska u BiH potpredsjednika SAD Džozefa Bajdena.

"Nas zabrinjava posjeta potpredsjednika SAD, kao najjače ekonomske, političke i vojne sile na planeti, koji dolazi sa rezolucijom američkog Kongresa o reviziji Dejtonskog sporazuma, a možda i likvidaciji RS", rekao je  Srni predsjednik Predsjedništva Boračke organizacije RS Mihajlo Parađina.

Nakon što je prislužio svijeće na Trgu Krajine, predsjednik BORS-a Pantelija Ćurguz rekao je da je paljenjem svijeća u svim opštinama RS izražen miran protest povodom diskriminacije nebošnjaka u BiH.

"Diskriminacije ima svuda u BiH, a najviše je izražena kada je riječ o procesuiranju ratnih zločina", rekao je Ćurguz.

On je istakao da BORS želi mirnim protestima poručiti američkom potpredsjedniku da nije dobro da se u službene posjete dolazi sa već iskristalisanim stavovima ili odlukama, koje bi trebale, tobože, biti u funkciji boljeg života naroda na ovim prostorima.

Predsjednik Predsjedništva Boračke organizacije grada Banjaluka Goran Rogić poručio je da borci Republike Srpske nikada neće dozvoliti da se urušavaju Srpska i njene institucije.

"Naši saborci su dali svoje živote za RS i mi nijednog momenta, bez obzira ko je na vlasti, nećemo dozvoliti da se urušavaju RS i njene institucije", rekao je Rogić novinarima, nakon što je na banjalučkom Trgu Krajine prislužio svijeće na mirnom protestu, koji je danas širom RS organizovala Boračka organizacija RS u pet do 12 zbog dolaska američkog potpredsjednika Džozefa Bajdena u posjetu BiH.

Predstavnici Boračke organizacije iz Doboja su, kao znak protesta zbog posjete potpredsjednika SAD Džozefa Bajdena BiH, zapalili svijeće u Spomen-sobi 306. pješadijske brigade Vojske Republike Srpske, dok su građani svijeće palili u Parku heroja kod Spomen-obilježja poginulim sugrađanima tokom bombardovanja gradskih zona u prošlom ratu.

''Dobojski borci, kao i svi borci Srpske, ovim činom žele da upozore američku administraciju na dvostruke standarde prema onome što se dešavalo u posljednjem ratu u BiH i da rezolucije koje se nude nisu garant pomirenja u BiH'', rekao je Srni predsjednik Predsjedništva dobojske Boračke organizacije Željko Petrović.

Borci sa područja semberske regije okupili su se ispred spomenika palim borcima u centru Bijeljine mirno protestujući protiv američke politike koja zanemaruje činjenicu da su na ovim prostorima stradali i Srbi.

Nekoliko stotina boraca zapalilo je svijeće i odalo poštu svojim saborcima koji su ugradili živote u temelje Republike Srpske.

"Okupili smo se da bismo podržali inicijativu Boračke organizacije RS i izrazili nezadovoljstvo prema jednostranoj politici koju Amerika vodi prema Srbima", rekao je predsjednik Boračke organizacije opštine Bijeljina Milorad Panić.

Panić je istakao da dolazak potpredsjednika SAD Džozefa Bajdena u BiH "budi strah kod Srba od neke nove politike koja bi bila štetna za srpski narod".

"Mi smo odbranili svoja ognjišta i pristali na Dejtonski sporazum o čijem prekrajanju ne želimo pričati, te se zalažemo za ostanak u dejtonskoj BiH. Pozivamo Vladu RS, BORS i ostale nadležne da još jednom preispitaju sve nadležnosti koje su prenesene na nivo BiH", istakao je Panić.

Predstavnici Boračke organizacije iz Prijedora su se u simboličnih ''pet do 12'' okupili i zapalili svijeće ispred Spomen-obilježja "'Za krst časni'' u centru grada kao znak protesta zbog posjete potpredsjednika SAD Džozefa Bajdena BiH.

Građani srpske nacionalnosti iz Srebrenice pridružili su se mirnim protestima koje organizuje Boračka organizacija RS.

"Ovdje se kao nestalo vodi još 70 osoba, od kojih je 50 civila. Iako su podnošene brojne prijave i postoje dokazi i svjedoci o počiniocima zločina nad Srbima ni Haški tribunal ni Sud BiH još nikog nisu procesuirali za te zločine, izjavio je sekretar srebreničke Boračke organizacije Miloš Milovanović.

I predstavnici Boračke organizacije opštine Prnjavor i Udruženja porodica poginulih, zarobljenih i nestalih boraca Vojske Republike Srpske zapalili su u podne 626 svijeća u Spomen hramu na Vučijaku, koji je posvećen Svetom velikomučeniku knezu Lazaru i svim srpskim žrtvama od Kosova do danas.

Protesti su najavljeni i u drugim gradovima BiH. Potpredsjednik SAD Džozef Bajden je stigao u utorak u Sarajevo, gdje će se u toku jednodnevne posjete sastati sa najvišim zvaničnicima u BiH.

(MONDO/Srna)


Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE