• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Političari različito o govoru Bajdena

Političari su govor američkog potpredsjednika Džozefa Bajdena pred Parlamentom BiH različito prokomentarisali.

 Političari različito o govoru Bajdena Izvor: MONDO

U prvoj reakciji nakon govora potpredsjednika SAD u Parlamentarnoj skupštini BiH predsjednik Stranke demokratske akcije Sulejman Tihić kazao je kako je to bila dobra poruka za BiH kako treba raditi ako želimo imati podršku vlade SAD.

Tihić očekuje da će ove poruke ostaviti obavezu svima da rade zajedno u tom pravcu. Nakon razgovora lidera tzv. prudske trojke s visokim predstavnikom Evropske unije Havijerom Solanom Tihić očekuje jači angažman i SAD-a i EU, kao i imenovanje specijalnog izaslanika SAD za Balkan.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da se može naći kapacitet za kompromis da BiH nađe načina da ispuni uslove za pridruživanje EU, i naveo da RS u tom pogledu ima iste vrijednosti kao Sjedinjene Američke Države.

"I mi smo za EU, uz poštivanje Ustava BiH i Dejtonskog sporazuma'', izjavio je Dodik nakon  obraćanja američkog potpredsjednika Džozefa Bajdena u Parlamentarnoj skupštini BiH.

Dejtonski sporazum, rekao je Dodik, može zauvijek obezbijediti stabilnost BiH u formi ''Dejton zauvijek'', ali ne Dejton koji neko tumači nego kakav je napisan.

Bajden je savršeno jasno rekao, napomenuo je Dodik, da je stvar unutrašnje organizacije nešto što pripada BiH i da nisu sporna dva entiteta.

''Stvar je u tome da mi ovdje relaksiramo stanje na bazi podrške SAD i EU, a ne da svako tumači na svoj način šta je Bajden rekao, i da pronađemo odgovore kako da građani dobiju `bijeli šengen`'', istakao je Dodik.

On je naveo da je kompleksnost BiH daleko veća nego što je izraženo u Bajdenovim ocjenama, obrazlažući da je to, možda, zbog nedostatka vremena ili nečeg drugog.

''Sarajevo nije BiH. To je daleko kompleksnija situacija. Poštujem ocjene Bajdena i dijelim vrijednosti o miru, stabilnosti, evropskim integracijama, ali kompleksnost BiH ne ogleda se samo u doživljajima koji su vezani samo za Sarajevo nego za cijelu BiH i predstavljaju mnogo kompleksniju situaciju'', naglasio je Dodik.

Hrvatski član Predsjedništva BiH Željko Komšić rekao je da je potpredsjednik SAD Džozef Bajden danas poslao jasnu poruku predstavnicima vlasti u BiH, ali da ne vjeruje da će ona imati efekte na aktere koji vode politiku u BiH.

Komšić je rekao da je Bajden tokom današnjeg obraćanja u parlamentu BiH uputio nekoliko poruka snažne podrške BiH, te kritikovao domaće vlasti za sve što je urađeno.

"U posljednje tri godine BiH nije napravila korak naprijed nego veliki korak nazad", rekao je Komšić.

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamantarne skupštine BiH Dušanka Majkić ocijenila je da je govor potpredsjednika SAD Džozefa Bajdena u Parlamentu BiH bio vrlo pomirljiv i emotivan i da ga doživljava kao savjet dobrog prijatelja.

"Prevarili su se svi oni koji su očekivali zavrtanje ruku i kojekakve sankcije, jer ništa od toga nije bilo", rekla je Majkićeva Srni.

Ona je naglasila da je Bajden ukazao političarima u BiH da dobro razmisle kakvu će državu ostaviti iza sebe i da ih je pozvao da pronađu konsenzus i dogovore put ka EU i NATO.

Potpredsjednik SAD Džozef Bajden rekao je u Sarajevu da je Vašington zabrinut zbog pravca kojim ide BiH, odnosno njene budućnosti, i poručio da pravi put prosperiteta BiH predstavlja priključenje Evropi.

(MONDO/agencije)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE