• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Bijela kuga "trese" Srpsku

Posljednji zvanični podatak je poražavajući: natalitet u Republici Srpskoj smanjio se od 2000. do 2012. godine za 30 odsto!

U tom periodu u RS je na svijet svake godine dolazilo 355 novorođenčadi manje. Dakle, ako se uskoro nešto ne promijeni, u narednih nekoliko decenija, tvrde demografi, postaćemo društvo starih, pišu "Večernje novosti".

U 2000. godini rođeno je 14.250 djece, a u 2012, posljednjoj za koju se raspolaže zvaničnim podacima svega 9.970, dok je mortalitet u porastu, pa je u Srpskoj u 2012. godini umrlo 13.800 ljudi.

Prema zvaničnim statistikama, BiH po natalitetu zauzima posljednje mesto u regionu, s obzirom na to da se godišnje rode 83 bebe na 10.000 stanovnika, dok se u Srbiji rodi 90, a u Hrvatskoj 94.

Izvještaj francuskog Instituta demografskih studija pokazao je da se u BiH rodi tek 12 djece na 10 žena, dok u Srbiji na svijet dođe 14, u Hrvatskoj 15, a u Evropi 16 beba.

Iz Udruženja porodica sa četvoro i više dece RS, „Četiri plus“, upozoravaju da društvu trebaju korjenite promjene i da će poslije biti lakše motivisati mlade parove na potomstvo.

"Mi smo poprilično licemjerno društvo. Porodice sa više od četvoro djece pretežno su u teškom ekonomskom položaju, a naši ljudi često će reći: ko im je kriv što su rađali toliko, a malo ko će se zapitati: pa treba li tim ljudima društvo da pomogne? Ako već imamo one koji su voljni da imaju mnogobrojno potomstvo i doprinesu povećanju nataliteta, onda bi trebalo svi da ih podržimo, a ne ignorišemo. Potrebno je, pijre svega, povećati dječji dodatak, za djecu iz višečlanih porodica obezbijediti besplatne udžbenike, stipendije i slično. Više od 70 odsto naših porodica, u kojima je četvoro i više djece, mahom je nezaposleno, odnosno nijedan od roditelja ne radi. Žive kako znaju i umiju", kaže predsjednik udruženja Jovan Radovanović.

Demograf Stevo Pašalić smatra da društvo mora istovremeno i u kontinuitetu da dkeluje sa više mehanizama ukoliko želi da promokeni lošu demografsku sliku i spreči izumiranje u narednih nekoliko vokekova.

"Postoje mnogi mehanizmi da se poveća broj novorođene djece u Srpskoj. Kao prvo, treba obezbijediti značajnije iznose po osnovu dječjeg dodatka, da se vidi da su ta deca dobro došla u ovo društvo! Indirektna mjera bi bila da lokalne zajednice i država pomognu pri liječenju steriliteta, da se obezbijedi produženo porodiljsko bolovanje, jednokratna materijalna davanja, oslobađanje višečlanih porodica određenih komunalnih obaveza i slično. Samo tako možemo da popravimo lošu demografsku sliku", odavno upozorava profesor Pašalić.

Iz Ministarstva porodice, omladine i sporta RS przge nekoliko dana su saopštili da su prepoznali problem nedovoljnog rađanja dgece i da su u vezi s tim preduzete određene mgere.

"Međutim, prvi vidljivi rezultati mogu da se očekuju tek 15-20 godina poslije njihove intenzivne primjene. U saradnji sa Javnim fondom za dječju zaštitu RS sprovodimo projekat koji se odnosi na jednokratne novčane naknade svim majkama koje u tekućoj godini rode treće, odnosno četvrto dijete. Sprovodimo i kampanju „Porodica za pet“ s ciljem promocije važnosti očuvanja porodice i potrebe većeg rađanja u RS", naglasili su u ovom ministarstvu.

(MONDO, Foto: Večernje novosti)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE