• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Otrovne štrudle i na našem tržištu?

Građani Bosne i Hercegovine možda jedu kancerogene štrudle, a da to i ne znaju.

Štrudla sa smokvama, srpskog proizvođača "Žitoprerada DM", koja sadrži nedozvoljen nivo ohratoksina A, sa tržišta Evropske unije povučena je prije desetak dana, javlja ATV.

U Republici Srpskoj se može naći na svakom ćošku. Iako imaju pristup međunarodnim podacima o takvim proizvodima, alarm u nadležnoj Agenciji za bezbjednost hrane upalio se tek danas.

"Naglasio sam da smo preduzeli korake time što smo obavijestili Inspektorate u čijoj nadležnosti je sprovođenje ovih mjera . Agencija nema nadležnost za direktnu nadležnost u subjektima i direktinim poslovim sa hranom", kaže Drago Sando, pomoćik direktora u Agenciji za bezbjednost hrane

U inspekciji tvrde da još ništa nemaju "crno na bijelo". Iako se na zvaničnom sajtu Ministarstva poljoprivrede Srbije nalaze podaci o kom proizvodu i proizvođaču je riječ. Dok ne dobiju detalje, lot i seriju, sporni proizvod ne mogu da ukone.

"U nedostatku tih informacija mi smo upravo naložili inspektorima koji vrše kontrolu prilikom uvoza da svaku sljedeću pošiljku ovog proizvoda, bez obzira na zemlju porijekla i proizvođača, obavezno uzrokuju na spornu materiju", kaže Dušanka Makivić, portparol Inspektorata RS.

Građani se svemu tome više i ne čude. Svjesni su, kažu, da se na domaćem tržištu može naći sve i svašta.

A na testu je palo i Udruženje za zaštitu potrošača Republike Srpske. O kancerogenim štrudlama nisu znali ništa. Poređenja radi, Nacionalna organizacija potrošača Srbije na društvenoj mreži i veb stranici razglasila je sve o tom slučaju.

Ohratoksin A je kancerogeni otrov koji luče plijesni koje napadaju nepravilno uskladištene žitarice. Male količine mogu da izazovu smanjenje funkcije bubrega i njihovo otkazivanje. Ukoliko se duže unosi može da izazove i ozbiljna oštećenja jetre.

(MONDO, foto: Promo)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE